98 nya naturreservat 2022

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

Under 2022 bildades 98 nya naturreservat i Sverige – för att bevara biologisk mångfald, förvalta växt- och djurliv och bana väg för en hållbar och välmående framtid.

Uråldriga fjällskogar, myrar som lyser gula av hjortron och ängar med vajande blomster. Det är exempel på några miljöer som ofta har höga natur- och friluftsvärden, så pass höga att de bör skyddas långsiktigt.

Infografik nya naturreservat 2020-2022.
Antal nya naturreservat 2020–2022.
Infografik areal naturreservat 2020-2022.
Ny areal i hektar gällande naturreservat 2020–2022.

Vi är många som med jämna mellanrum packar ryggsäcken med kaffetermos och matsäck för att njuta av naturen. Kanske går utflykten till något av de cirka 5 400 naturreservat som finns runt om i Sverige. Totalt utgör de en yta på 5,1 miljoner hektar och finns för att skydda värdefull natur och dess sällsynta arter, samtidigt som de säkerställer den mänskliga tillgången till attraktiva naturområden. Ett formellt skydd i form av ett naturreservat är också en viktig del i processen för att nå miljömålen.  

– Ett naturreservat ger positiva följdverkningar för besöksnäring, arbetstillfällen, folkhälsan och på det stora hela svenskt näringsliv och turismen, säger Tove von Euler, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket. 

Unikt reservat i Västerbotten

Ett område som har skyddats under 2022 är Södra Gardfjället i Vilhelmina kommun, ett område som uppmäts till 38 886 hektar. Reservatet bygger på en tidigare överenskommelse mellan Statens Fastighetsverk och Naturvårdsverket. I och med överenskommelsen har man kunnat färdigställa ett formellt beslut om naturreservat som omfattar skydd mot skogsavverkning, en genomarbetad skötselplan med tillgänglighetsåtgärder och så vidare. Ett projekt som Lena Lundevaller, biolog och naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, tillsammans med kollegor arbetat med.

– Det har varit ett omfattande arbete som har berört stora områden med kalfjäll, fjällnära naturskogar, myrar och vattenområden. Området nyttjas aktivt av friluftslivet och av samebyar för renskötsel. Då är det viktigt att göra rätt avvägningar, men i och med att markfrågan var klar från Naturvårdsverkets sida från början har processen varit smidig, säger Lena.

Skydd för fjällmiljöer

Utöver de 98 reservat som åstadkommits i hela landet förra året träffades även en överenskommelse mellan Naturvårdsverket och Sveaskog. Denna gång gällde det 100 000 hektar fjällnaturskog som skall få formellt skydd, en avgörande överenskommelse när det kommer till att skydda värdefulla skogar i nära anslutning till fjällnära skog.

– Ett långsiktigt skydd av dessa miljöer är en stor och avgörande pusselbit i vårt arbete för att nå de satta miljömålen vad gäller ett rikt växt- och djurliv, levande skogar, myllrande våtmarker och storslagna fjällmiljöer, säger Tove von Euler.

Vad gäller miljömålen så handlar det bland annat om Sveriges 16 miljökvalitetsmål, vilka beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till. 

– Vid den senaste fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål 2023 konstaterades det att vi fortfarande har en lång väg kvar för att uppnå flera av målen, bland annat de som rör skog, våtmarker, marina miljöer, sjöar och vattendrag. För tre av dessa mål: levande skogar, storslagen fjällmiljö och ett rikt växt- och djurliv är utvecklingen tyvärr negativ, säger Tove.

Dessa miljömål har alltså ett stort syfte och visar hur viktigt det är att satsa på just skydd av värdefull natur, som är ett viktigt redskap för att kunna säkerställa hållbara ekosystem och minska förlusten av biologisk mångfald.

Fakta

Antal nya naturreservat: 98 nya naturreservat runt om i Sverige under 2022, med en sammanlagd areal på cirka 107 000 hektar.  

Beviljat stödbelopp: Under 2022 avsatte Naturvårdsverket drygt 1,5 miljarder kronor för naturskydd. 

Utveckling: 101 naturreservat bildades 2021, vilket är något fler än 2022. Dock skyddades en betydligt större areal 2022 då flera större naturreservat inrättades.