130 nya naturreservat ger skydd för framtiden

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎november‎ ‎2023

Totalt ökade ytan av naturreservat med drygt 159 000 hektar 2020. Det innebär att ännu mer värdefull natur är skyddad för framtiden, från fjällnära skogar till ängar och hagar, våtmarker och artrika marina miljöer.

Det tillkom färre nya naturreservat under 2020 än de senaste åren, men i gengäld var ökningen av skyddad areal väldigt stor, 159 000 hektar. Det innefattar både nya och utökade reservat. Det mesta av utökningen, närmare 133 000 hektar, är marina reservat, det vill säga havsmiljöer.

De nya naturreservaten har bildats både av länsstyrelser och av kommuner och ökningen innebär att det nu finns 5 241 naturreservat i Sverige och sammanlagt över 5 miljoner hektar naturreservat.

svartsjon-naturreservat.jpg

Lomsmurens naturreservat i Gävleborgs län är ett av Sveriges nya naturreservat 2020. Områdets våtmark är en av landets mest skyddsvärda myrar med många sällsynta fåglar och växter. Foto: Peter Ståhl.

Antal nya naturreservat 2018–2020

antal-nya-2020.svg

Ny areal som skyddas som naturreservat

okad-areal-2020.svg

Flest nya reservat i Dalarna och Norrbotten

Flest nya naturreservat tillkom i Dalarnas län, 15 stycken. Här utökades ytan med 3 250 hektar, varav 3 100 landareal. I Norrbotten tillkom 14 nya reservat och arealen ökade med 8 785 hektar, varav det mesta är land. Störst utökad yta hade Skåne med drygt 59 000 hektar, följt av Stockholm med 58 700 hektar.

I båda dessa län är nästan hela ökningen marina reservat. Flest naturreservat har Västra Götaland med 506 stycken, men Norrbottens län har överlägset störst yta, över 1 990 000 hektar, följt av Västerbotten med 987 000 hektar.

Några nya naturreservat

Stor-Almselberget är ett stort sammanhängande område som nästan uteslutande av består av gammal naturskog. Området har sluttningar med mycket grova granar och i området finns även den sällsynta osttickan på döda träd. Naturen i Stor-Almselbergets naturreservat är i hög grad orörd och kan därför vara ett intressant utflyktsmål för den som vill uppleva urskogsartad skog.

Om Stor-Almselberget hos Länsstyrelsen Västerbotten

Borgundaberget är ett av Västra Götalands unika platåberg. Här har naturreservatet bildats på grund av områdets orörda bergsbranter med värdefulla lövskogsmiljöer, och för att området har en unik och artrik flora av ängssvampar. Reservatet ska få en vandringsled med möjlighet att se ända till Omberg på andra sidan Vättern.

Om Borgundaberget hos Länsstyrelsen Västra Götaland

Lomsmuren och Kolarsjöbäcken är två nya naturreservat med bland annat värdefulla våtmarker. Lomsmurens våtmark är en av landets mest skyddsvärda myrar med många sällsynta fåglar och växter. Kolarsjöbäcken har tallar som är över 300 år, och bäcken är ett av länets viktigaste vatten för flodpärlmussla.

Om Kolarsjöbäcken hos Länsstyrelsen Gävleborg

Om Lomsmuren hos Länsstyrelsen Gävleborg

Ottenby rev är ett av de nya marina reservaten, med 12 700 hektar som omger Ölands södra udde. Här ger Ölands kalkstenshällar unika förutsättningar för arter och miljöer även under vattnet, med såg- och blåstång, stora rödalgssamhällen, täta musselbankar och ett stort antal fiskarter.

Om Ottenby rev hos Länsstyrelsen Kalmar

Några arter som skyddas i nya reservat

  • Guckusko
  • Ostticka
  • Barkplattbagge
  • Mossnycklar
  • Varglav 
  • Flodpärlmussla  
  • Källmossa  
  • Fjälldunört 
  • Knubbsäl

Illustration över några av de skyddade arterna

skyddade-arter.jpg

Illustration: Typoform

Syften och fördelar med naturreservat

Syftet med att bilda naturreservat är oftast att skydda värdefull natur och sällsynta arter för att bevara biologisk mångfald, men det kan även vara att säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation, friluftsliv, fågelskådning och andra naturupplevelser. En fördel med naturreservat är att det är en stark skyddsform samtidigt som de är relativt enkla att bilda eftersom både länsstyrelser och kommuner själva kan fatta beslut om naturreservat, med stöd av miljöbalken.

Naturreservat utgör cirka 85 procent av den totala yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. I övrig formellt skyddad natur ingår nationalparker, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000.

Betydelsen av biologisk mångfald

Skydd av värdefull natur är viktigt för att bevara biologisk mångfald och mildra effekten av klimatförändringar – två stora utmaningar som hänger ihop och är beroende av varandra. Biologisk mångfald är livets alla former på jorden och omfattar den enorma variationen både inom och mellan arter och livsmiljöer.

En rik biologisk mångfald med ekosystem i balans är en förutsättning för ett hållbart samhälle och vårt liv här på jorden. Det beror bland annat på att alla arter och miljöer tillsammans bildar ekosystem där de påverkar och är beroende av varandra. En rik biologisk mångfald ökar därför chanserna för livet på jorden att klara av omfattande förändringar. Man kan säga att det är naturens immunförsvar och fungerar som en livförsäkring inför framtiden.

När arter eller livsmiljöer försvinner rubbas balansen och då påverkas även förutsättningarna för människans överlevnad på sikt. Jorden behöver maskar och bakterier för att vi ska kunna odla den, många matgrödor behöver pollinering av bin, skogar och växter behövs för att binda koldioxid och producera syre, för att bara ta några exempel. Att skydda värdefull natur, särskilt där det finns hotade arter eller miljöer, är därför bokstavligen livsviktigt.

Därför har Sverige beslutat om flera olika mål för hur mycket mer skog, våtmarker, marina miljöer, sjöar och vattendrag som behöver skyddas. Där är vi inte än, men varje ny hektar är ett viktigt steg framåt.