101 nya gällande naturreservat

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

Under 2021 ökade antalet naturreservat med 101 områden och totalt ökade ytan av naturreservat med cirka 30 600 hektar. Det innebär att ännu mer värdefull natur är skyddad för framtiden, från fjällnära skogar till ängar och hagar, våtmarker och artrika marina miljöer. Drygt hälften av den nya arealen naturreservat utgörs av skogsmark, 21 procent av havsområden och 15 procent av våtmarker.

De nya naturreservaten har bildats både av länsstyrelser och av kommuner och ökningen innebär att Sverige hade fler än 5 300 naturreservat i slutet av 2021, med en sammanlagd areal på över 5 miljoner hektar.

Fyr på ön Lillgraut, Slite skärgård
Fyr på ön Lillgraut, Slite skärgård. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Det största nya naturreservatet under året var Slite Skärgård, beläget på den östra sidan av Gotland. Området beslutades 2016, men blev gällande under 2021. Det omfattar mer än 6 300 hektar totalt, varav nästan 6 000 hektar hav.

Antal nya och utökade naturreservat 2019-2021.
Ny areal som skyddas som naturreservat 2019-2021.

Flest nya reservat i Norrbotten och Jämtland

De största arealerna tillkom i Norrbottens län där nybildningen och utökning av naturreservaten var cirka 9 000 hektar vilket är på samma nivå som 2020. I Västerbottens län tillkom cirka 4 800 hektar vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2020. Antalet gällande reservat ökade mest i Norrbottens och Jämtlands län, med en ökning med 9 reservat i respektive län.

Det största området som tillkommit i Norrbottens län är Särkitievat som omfattar cirka 3 300 hektar. Andra stora reservat som tillkommit under 2021 är Slötjärnsbustan i Dalarnas län (1 787 hektar), Jalomma i Norrbottens län (1 700 hektar) och Havsjöskogen i Värmlands län (1 603 hektar).

Flest naturreservat i slutet av 2021 hade Västra Götaland med 512 gällande reservat, men Norrbottens län har överlägset störst yta, nästan 2 000 000 hektar, följt av Västerbotten med 989 055 hektar.

Några nya naturreservat

Klåveröds naturreservat ingår i Stiftelsen Skånska Landskaps strövområde med samma namn. Ädellövskogen är kuperad med spektakulära klippor och dalar. Flera markerade vandringsleder tar dig runt i området. En av dem tar dig till Skorstensdalen med sina skorstensliknande stenstoder. Närmaste granne är Söderåsens nationalpark. I nordöst finns Traneröds mosse, Grindhus och Lilla Klåveröds naturreservat.

Om Klåveröd hos Länsstyrelsen Skåne

I det här reservatet lever många gamla träd. Här finns ståtliga tallar med så grov bark att den liknar pansar. De stående silverfurornas silvriga yta syns på långt håll. Insprängt mellan tallarna står knotiga gamla björkar och på fuktigare delar trivs granen. Här kan du ströva längs de upptrampade stigarna eller besöka det gamla rengärdet.

Om Palolaki rengärde hos Länsstyrelsen Norrbotten

Havsjöskogen utgörs av en höjdplatå där de lägre belägna Havsjöarna med sina omgivande myrmosaiker omringas av några av de högsta bergen i länet. I söder ligger Värmlands högsta berg, Granberget, som mäter 701 meter över havet. Naturen är mycket variationsrik och inom området återfinns större obrutna naturskogar, våtmarker och ett antal fina vattendrag.

Om Havsjöskogen hos Länsstyrelsen Värmland

Skälsnäs naturreservat ligger på en udde vid Helgasjöns norra strand. Reservatet består till största delen av ädellövskog, jordbruksmark och vattenområden.

Om Skälsnäs hos Länsstyrelsen Kronoberg

Syften och fördelar med naturreservat

Syftet med att bilda naturreservat är oftast att skydda värdefull natur och sällsynta arter för att bevara biologisk mångfald, men det kan även vara att säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation, friluftsliv, fågelskådning och andra naturupplevelser. En fördel med naturreservat är att det är en stark skyddsform samtidigt som de är relativt enkla att bilda eftersom både länsstyrelser och kommuner själva kan fatta beslut om naturreservat, med stöd av miljöbalken.

Naturreservat utgör cirka 85 procent av den totala yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. I övrig formellt skyddad natur ingår nationalparker, naturvårdsområden, biotopskyddsområden och Natura 2000.

Betydelsen av biologisk mångfald

Skydd av värdefull natur är viktigt för att bevara biologisk mångfald och mildra effekten av klimatförändringar – två stora utmaningar som hänger ihop och är beroende av varandra. Biologisk mångfald är livets alla former på jorden och omfattar den enorma variationen både inom och mellan arter och livsmiljöer.

En rik biologisk mångfald med ekosystem i balans är en förutsättning för ett hållbart samhälle och vårt liv här på jorden. Det beror bland annat på att alla arter och miljöer tillsammans bildar ekosystem där de påverkar och är beroende av varandra. En rik biologisk mångfald ökar därför chanserna för livet på jorden att klara av omfattande förändringar. Man kan säga att det är naturens immunförsvar och fungerar som en livförsäkring inför framtiden.

När arter eller livsmiljöer försvinner rubbas balansen och då påverkas även förutsättningarna för människans överlevnad på sikt. Jorden behöver maskar och bakterier för att vi ska kunna odla den, många matgrödor behöver pollinering av bin, skogar och växter behövs för att binda koldioxid och producera syre, för att bara ta några exempel. Att skydda värdefull natur, särskilt där det finns hotade arter eller miljöer, är därför bokstavligen livsviktigt.

Därför har Sverige beslutat om flera olika mål för hur mycket mer skog, våtmarker, marina miljöer, sjöar och vattendrag som behöver skyddas. Där är vi inte än, men varje ny hektar är ett viktigt steg framåt.

Läs gärna mer i Rapporten Skyddad natur 2021-12-31 (scb.se)