Partiklar och klimatpåverkande ämnen på Svalbard

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Delprogrammet följer förändringar av klimatpåverkande ämnen och gaser, och vilka effekter detta kan ha för klimatet på jorden. Särskilt följs den nordliga delen av det norra halvklotet.

Delprogrammet följer upp miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och Frisk luft. 

Viktigaste resultaten på området
  • Observationer på Svalbard visar att antropogena luftföroreningar i form av aerosoler i Arktis har minskat betydligt under de senaste två decennierna. Det är en kombination av minskade utsläpp och ökad borttagning av aerosoler genom regn och moln under transporten till Arktis.

  • På grund av det minskade inflytandet från antropogena källor och uppvärmningen av Arktis spelar naturliga aerosolkällor från hav och boreal skog i Eurasien en allt viktigare roll. 

  • Även de geografiska källorna till luftföroreningar har förändrats under de senaste tjugo åren och i stället för Europa är centrala Eurasien en viktigare källa.

Viktigt att ha koll på framöver
  • Även om påverkan från antropogena luftföroreningar minskar, ser vi en ökad påverkan från utsläpp från skogsbränder, främst under sommaren. 

  • Arktis och de höga nordliga breddgraderna värms upp snabbare än världen i genomsnitt. Avsmältningen av havsisen och förändringar i vegetationsperioden i boreala skogar kommer att påverka aerosolernas koncentration och sammansättning.

Visste du att?
  • Varje vår upplever Arktis ett fenomen som kallas ”Arctic Haze”. Under den här delen av året är förhållandena som bäst lämpade för transport av luftföroreningar till Arktis, vilket leder till minskad sikt och disiga förhållanden.

  • Partikelbundet organiskt kol (OC) visar samma trend med konstanta koncentrationer i både Arktis och Sverige, men halterna är 5–6 gånger lägre i Arktis.

Mätningar

Delprogrammet har en station på Svalbard (Zeppelin i Ny Ålesund) som följer utvecklingen av koldioxid och partiklar. Mätningarna omfattar koldioxid, koloxid, metaller och partiklar (storleksfördelning, koncentration, ljusabsoption, elementsammansättning och jonsammansättning).

Data rapporteras till FN:s meteorologiska organisation, WMO, Global Atmospheric Watch projekt, World data centers for Greenhouse Gases (WDCGG) samt Aerosol (EBAS).

Utförare är Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet.

Luft & miljö 2023

Det mesta du behöver veta om partiklar i luft

Partiklar finns i all luft vi andas och kan påverka människors hälsa. I den här rapporten har vi samlat kunskap om partiklar, hur de påverkar oss och hur vi väljer rätt åtgärder.

Luft & miljö 2023 – Partiklar
En pojke och en svart katt sitter i ett fönster och tittar ut