Pesticider i luft och nederbörd

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Syftet med delprogrammet är att få en överblick av potentiellt miljö- och hälsofarliga bekämpningsmedel i luft och nederbörd. Delprogrammet följer upp miljökvalitetsmålen Giftfri miljö och Ett rikt odlingslandskap.

Viktigaste resultaten på området
  • Många pesticider som varit förbjudna för användning i Sverige och EU under tiotalet år, så som atrazin, diuron, diklobenil och endosulfansulfat, har minskat eller påträffas inte längre i luft eller nederbörd.
  • HCH-gamma är den substans som trots mångårigt förbud påträffas oftast i både luft och nederbördsprover. Den visar heller ingen nedåtgående trend för antalet fynd (dvs. det antal prov som substansen påträffas i), dock möjligtvis för själva halterna.
Viktigt att ha koll på framöver
  • Ogräsmedlet aklonifen, godkänt sedan 1990-talet, och prioriterat inom vattenförvaltningen, har under de senaste åren påträffats mer än dubbelt så ofta i nederbördsproverna jämfört med tidigare år.
  • Ogräsmedlet prosulfokarb är den godkända substans som under de senaste åren oftast har påträffats i både luft- och nederbördsprover från Skåne. Eftersom prosulfokarb är lättflyktigt, och resthalter har påträffats på kommersiellt odlad frukt nära fält som behandlats med substansen, har allt striktare användningsvillkor införts i Sverige. Enligt livsmedelsregler får inte försäljning av grödor, t.ex. frukt, ske om substanser som inte är godkända för den specifika grödan har påträffats.
Visste du att?
  • Nederbördsproverna för pesticidanalys samlas in via en stor tratt monterad på ett kylskåp som står ute året runt.
  • Luftproverna för pesticidanalys samlas in med hjälp av en pump som suger mer än 3 000 m3 luft under provtagningsveckan.
  • Koncentrationerna av de flesta pesticider i både luft och nederbörd bestäms i nanogram (10-9) eller lägre per liter eller kubikmeter.

Mätningar

Mätningarna inom delprogrammet startades under våren 2002-2003. Resultaten från mätningarna fungerar som underlag till att bedöma miljö- och hälsorisker kopplade till spridning av bekämpningsmedel. Delprogrammet ger också information om långväga transporter av bekämpningsmedel – särskilt för de som inte används inom landet.

Prover samlas in under den huvudsakliga spridningsperioden under vår, sommar och höst. Halterna av bekämpningsmedel i nederbörd analyseras vid två stationer i Sverige och halterna i luft vid en station. 

Utförare är Institutionen för vatten och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Resultatet lagras hos datavärden, Institutionen för mark och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.