Partiklar i luft
Delprogrammet övervakar halter och trender för partiklar och sot i bakgrundsluft i Sverige. Det följer upp miljökvalitetsmålet Frisk luft. Utöver detta delprogram sker mätningar av kommunerna för kontroll av miljökvalitetsnormen.
Delprogrammet Partiklar och sot i luft följer upp direktiv 2008/50/EG om luftkvalitet och renare luft i Europa. Även önskemål från EMEP (European Monitoring and Evaluation Programme) tillgodoses.
Snabba fakta
Viktigaste resultaten på området
- Idag ligger halterna av PM10 i regional bakgrund i landet under WHO:s riktlinjer. Under de senaste 35 åren har årsmedelvärdena vid stationerna i Mellansverige minskat från 20 µg/m³ till under 10 µg/m³. Den största minskningen skedde fram till ungefär år 2010. Vid den nordligaste stationen, Bredkälen i Jämtland, har halterna legat på samma låga nivåer sedan mätstart år 2009.
- Årsmedelvärdena av PM2,5 i så kallad urban bakgrund i tätort har visat på en svag minskning av halterna under de senaste decennierna. Därmed har även det så kallade exponeringsindexet (Average Exposure Indicator, AEI, ett rullande treårsmedelvärde) minskat.
- Mätningarna av partikelbundet organiskt kol (OC) startades vid bakgrundsstationer under 2008. Halterna har sedan dess varit i stort sett oförändrade. Halterna av elementärt kol (EC) har däremot halverats i Mellansverige under de senaste femton åren.
Viktigt att ha koll på framöver
- WHO:s riktvärde för PM2,5 överskrids både i flera tätorter och på vissa platser i regional bakgrund. Halterna underskrider dock sedan länge EU:s kommande gränsvärde.
- I och med EU:s nya luftkvalitetsdirektiv kommer övervakning av ultrafina partiklar att behöva genomföras på flera platser i stadsmiljö. Hittills genomförda mätningar visar på risk för överskridande i trafikerade lägen av den nivå som WHO bedömer som hög.
Visste du att?
- Partiklar i luften kan se väldigt olika ut. De kan vara från 1 nanometer till 100 mikrometer stora och bestå av bland annat damm, salt, organiska ämnen, sot och metaller. Storleken och vad de innehåller beror på varifrån de kommer och vad som hänt med partikeln efter att den bildades.
- Omkring hälften av Sveriges befolkning exponeras för halter av fina partiklar (PM2,5) som överskrider WHO:s riktlinjer.
- Halterna av PM2,5 är högre i södra Sverige och lägre i den norra delen. Många partiklar har sitt ursprung nere på kontinenten men är så lätta att de kan transporteras långa sträckor norrut innan de deponerar.
- Halterna av elementärt kol (EC) är dubbelt så höga under vinterhalvåret som under sommaren. Orsaken är att förbränningen av fossila bränslen och biobränslen ökar på vintern.
- En stor del av det partikelbundna organiska kolet (OC) i Sverige har sitt ursprung i skogen. Skogen släpper ut stora mängder biogena flyktiga organiska föreningar (BVOC), som oxideras i atmosfären och sedan kondenseras på aerosolpartiklar i luften.
Mätningar
Mätningar görs vid fyra mätplatser i bakgrundsmiljö (det vill säga långt från bebyggelse och vägar) och tre mätplatser i urban bakgrund (i en tätort i parkmiljö eller till exempel på ett tak). I bakgrundsmiljö mäts partikelmasskoncentrationer i PM10 och PM2,5 samt organiskt och elementärt kol (OC/EC) i PM2,5-fraktionen på Råö (Halland), Bredkälen (Jämtland), Hallahus/Hyltemossa (Skåne) och Norunda (Uppland). Mätningar av partiklarnas oorganiska huvudkomponenter enligt direktivet sker inom delprogram "Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd". Dessutom mäts partiklarnas ljusspridning, absorption och storleksfördelning vid Norunda och Hyltemossa. Detta ger information om partiklarnas egenskaper och är ett krav enligt direktiv 2008/50/EG samt rekommendation från EMEP.
I Malmöregionen, Stockholm och Umeå mäts PM2,5 vid tre mätplatser i urban bakgrund. Syftet med mätningarna är att utvärdera befolkningens genomsnittliga exponering för PM2,5.
Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet AB och Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.
Beskrivning av delprogram
Det mesta du behöver veta om partiklar i luft
Partiklar finns i all luft vi andas och kan påverka människors hälsa. I den här rapporten har vi samlat kunskap om partiklar, hur de påverkar oss och hur vi väljer rätt åtgärder.
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om Naturvårdsverkets luftarbete och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Hitta vidare
- Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd
- Marknära ozon
- Modellering av lufthalter och deposition med MATCH-Sverigesystemet
- Metaller i luft och nederbörd
- Metaller i mossa
- Organiska miljögifter i luft och nederbörd
- Ozonnedbrytande ämnen
- Ozonskiktets tjocklek
- Pesticider i luft och nederbörd
- STRÅNG UV-indikator
- Partiklar och klimatpåverkande ämnen på Svalbard