Ozonskiktets tjocklek
Delprogrammet bidrar till att följa tidsmässiga förändringar av ozonskiktets tjocklek i atmosfären över Sverige. Resultaten används vid uppföljning av miljökvalitetsmålen Skyddande ozonskikt och Säker strålmiljö.
I samband med att hotet mot ozonskiktet blev alltmer uppenbart 1970–1980 tillkom Wienkonventionen till skydd av ozonskiktet samt Montrealprotokollet och dess tillägg. Inom ramen för dessa behövdes nationella och internationella mätningar av tillståndet hos ozonskiktet.
Syftet med delprogrammet är att göra det möjligt att följa ozonskiktets utveckling nationellt, bidra till det internationella utbytet av kvalitetssäkrade data samt ge nationell information om tillståndet för ozonskiktet.
Snabba fakta
Viktigaste resultaten på området
- Halterna av ozonnedbrytande ämnen i atmosfären har till följd av Montrealprotokollet börjat minska och uttunningen av ozonskiktet har avstannat.
- Enligt satellitmätningar och modellberäkningar har en återhämtning av ozonskiktets tjocklek inletts i övre delen av stratosfären och det syns en viss minskning i storlek av de fortfarande återkommande ozonhålen över Antarktis.
- Det syns ännu ingen signifikant ökning av ozonskiktets tjocklek över Sverige.
- Trots att ozonskiktet inte länge förtunnas har UV-strålningen (vid marken) ökat i Sverige sedan 1980-talet. Denna ökning beror sannolikt främst på minskad molnighet och minskad mängd partiklar i atmosfären.
Viktigt att ha koll på framöver
- Utvecklingen av ozonskiktets tjocklek och den förväntade återhämtningen framöver.
- Klimatförändringarnas påverkan på utvecklingen och fördelningen av ozon globalt och vice versa.
- Förändringen av UV-strålningen (vid marken) framöver.
Visste du att?
- Många av de ozonnedbrytande ämnena är mycket kraftiga växthusgaser. Tack vare Montrealprotokollet och kraftigt minskade utsläpp av ozonnedbrytande ämnen undviks ytterligare ökning av den globala medeltemperaturen med flera tiondels grader.
- Om man skulle samla allt ozon genom hela atmosfären till ett lager ren ozongas vid marken skulle detta skikt bara vara 2–5 mm tjockt.
Mätningar
Mätningar görs vid två platser i Sverige. Data rapporteras internationellt, dels till World Ozone and Ultra Violet Data Centre (WOUDC), dels till det internationella utbytet med WMO (World Meteorological Organization ) Global Ozone Observing System.
Utförare är SMHI.
Beskrivning av delprogrammet
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om Naturvårdsverkets luftarbete och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Mer information
Hitta vidare
- Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd
- Marknära ozon
- Modellering av lufthalter och deposition med MATCH-Sverigesystemet
- Metaller i luft och nederbörd
- Metaller i mossa
- Organiska miljögifter i luft och nederbörd
- Ozonnedbrytande ämnen
- Partiklar i luft
- Pesticider i luft och nederbörd
- STRÅNG UV-indikator
- Partiklar och klimatpåverkande ämnen på Svalbard