Organiska miljögifter i luft och nederbörd

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Delprogrammet följer utvecklingen och uppskattar halter av organiska miljögifter samt PAH i luft och deposition i Sverige och norra Finland. Delprogrammet följer upp miljökvalitetsmålen Giftfri miljö och Frisk luft.

Delprogrammet Organiska miljögifter i luft och nederbörd startade 1994. 

Viktigaste resultaten på området
  • Halterna av flera reglerade ämnen minskar med tiden, till exempel flamskyddsmedlet BDE-47 som sedan förbudet i EU 2004 kraftigt har minskat i luft. 
  • För polycykliska aromatiska kolväten (PAH:er), som bland annat bildas vid förbränning, har man inte kunnat se någon minskning i bakgrundsluft under de senaste tjugofem åren. Detta beror på att PAH:er bildas oavsiktligt och färdas via långväga transport från källor i Europa. Det gör också att lufthalterna i södra Sverige generellt är högre än i norra delen av landet.
  • Nya ämnen som tillkommer på marknaden ökar i halt i luften medan reglerade ämnen minskar. Detta gäller till exempel för nya flamskyddsmedel och PFAS.
Viktigt att ha koll på framöver
  • När ämnen förbjuds tillkommer nya ämnen på marknaden med ännu okänd påverkan på hälsa och miljö. Det är därför viktigt att kontinuerligt följa utvecklingen och trenderna. 
  • Det är viktigt att följa halterna av organiska miljögifter över längre tid för att se om reglering har avsedd effekt.
  • Det är viktigt att undersöka hur ett varmare klimat kan påverka organiska miljögifter som redan släppts ut och finns i vår miljö. Kan en högre temperatur påverka återemissioner av dessa ämnen till luft?
Visste du att?
  • Bens(a)pyren är det enda organiska ämnet som är reglerat i luftkvalitetslagstiftningen. 
  • Stockholmskonventionen är den internationella konvention som syftar till att skydda människors hälsa och vår miljö från långlivade organiska miljögifter. När konventionen undertecknades fanns 12 ämnen med på listan. Idag finns 34 ämnen listade och man arbetar ständigt för att inkludera fler ämnen.
  • Luft är en viktig spridningsväg för miljöfarliga ämnen till våra ekosystem då ämnena färdas långväga och sedan deponerar i miljön. Därför är det viktigt att mäta dessa ämnen både i luft och deposition.

Mätningar

Mätningar görs vid tre stationer i Sverige och en station i norra Finland. Övervakning av organiska miljögifter styrs av direktiv 2004/107/EG om arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel och polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i luften.

Önskemål om övervakning finns även från EMEP (European Monitoring and Evaluation Programme), HELCOM (konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö), OSPAR (konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten) samt AMAP (Arctic Monitoring Assessment Programme) och Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar.

Delprogrammet omfattar övervakning av PAH:er, PCB, HCB, HCH, pesticider, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen (PFAS), dioxiner, furaner, klordaner och klorparaffiner.

Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet.