Metaller i mossa

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Syftet med delprogrammet är att följa förändringar av nedfallet av metaller över Sverige. Delprogrammet följer upp miljökvalitetsmålen Giftfri miljö och Frisk luft.

För att följa förändringar av nedfallet av metaller över Sverige har Naturvårdsverket vart femte år sedan 1975 gjort en landsomfattande undersökning av metaller i mossa. Mossundersökningarna har bland annat tydligt kunnat påvisa förändringar i nedfall genom utsläppsbegränsande åtgärder.

Viktigaste resultaten på området
  • Sedan starten av mätningarna 1975 har man sett en signifikant minskning i halter av alla metaller som uppmätts i mossa. 
  • Under de senaste tjugo åren har halterna av bly och kadmium i mossa minskat mest.
  • Den nationella mossundersökningen genomförs vart femte år och den senaste gjordes år 2020. En femårsjämförelse mellan 2015 och 2020 visar att det fortsatt är bly och kadmium som minskat mest i halt i mossa.
Viktigt att ha koll på framöver
  • Det är viktigt att fortsätta mäta metaller i mossa för att kunna följa upp effekterna av de utsläppsminskande åtgärder som vidtagits.
  • Det är också viktigt att notera vilka nya metaller och ämnen som kan tillkomma på marknaden i och med etablering av nya industrier och en ökad elektrifiering av svenska samhället.
Visste du att?
  • Initiativet att använda mossor som bioindikator för nedfallet av metaller utvecklades i Sverige på 1970-talet. År 2025 är det 50 år sedan den första undersökningen genomfördes.
  • Resultaten visar en tydlig geografisk trend med högre metallhalter i mossa i södra jämfört med i norra delen av Sverige. Detta beror på att södra Sverige även påverkas av källor i Europa.
  • Förutom metaller kan man även mäta halten av till exempel kväve, organiska miljögifter och mikroplaster i mossa.

Resultat från senaste undersökningen

Rapporten och resultatet från undersökningen 2020 kan laddas ner från IVL (ivl.se) där även äldre undersökningar finns för nedladdning.

Metaller och kväve i mossa, 2020 (pdf)

Kartor och grunddata på ivl.se

Resultaten från undersökningen rapporteras även till ICP Vegetation (International Cooperative Programme on Effects of Air Pollution on Natural Vegetation and Crops). Här sammanställs även resultaten från flera andra europiska länders undersökningar av metaller i mossa.

ICP Vegetation, UN-ECE

Beskrivning av delprogrammet