Metaller i luft och nederbörd

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Syftet med delprogrammet är att följa utvecklingen av halter och deposition av metaller i Sverige. Resultaten används bland annat för uppföljning av EU-direktiv, internationella konventioner och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Delprogrammet startade 1984 och följer utvecklingen av halter och deposition av metaller. Utvärdering av luftkvalitet med avseende på metaller regleras av EU:s Luftkvalitetsdirektiv 2004/107/EC och 2008/50/EC. 

Många metaller finns även med i EMEP:s (European Monitoring and Evaluation Programme) övervakningsprogram. Resultaten används i arbetet med Luftvårdskonventionen (CLRTAP - Convention on Long-range Transboundary Air Pollution), inom AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) och Minamatakonventionen om kvicksilver.

Viktigaste resultaten på området 
  • Halterna av bly har minskat kraftigt i luft och nederbörd under de senaste tjugo åren tack vare att tillsats av bly i bensin förbjöds 1995.
  • Kvicksilver i luft har långsamt men stadigt minskat under de senaste tjugo åren, troligtvis till följd av minskade utsläpp. De senaste fem åren ser man dock en liten ökning av kvicksilver i luft i norra Pallas i Finland vilket kan vara en effekt av återemissioner från smältande isar och permafrost i Arktis.
Viktigt att ha koll på framöver
  • Sedan Minamataprotokollet för kvicksilver trädde i kraft 2017 är det viktigt att fortsatt övervaka kvicksilverhalterna i luft och nederbörd för att kunna följa upp effektiviteten av konventionen.
  • Trots dagens låga halter av de metaller som regleras i direktivet är det viktigt att fortsätta följa dem.
  • Förekomsten i miljön av ”nya” metaller som fått ökad användning i samhället, t.ex. i fordonsbatterier och vindkraftverk.
Visste du att?
  • Kvicksilver är den enda tungmetallen som finns som stabil gas och den kan färdas i luft i upp till två år. Andra metaller transporteras via partiklar.
  • Sedan starten av luftmätningarna i Sverige har halterna av de reglerade metallerna bly, arsenik, nickel och kadmium, aldrig överskridit några gällande gränsvärden.

Mätningar

Mätningar i luft och nederbörd görs på fyra stationer i Sverige och en i norra Finland. Följande metaller mäts: arsenik (As), kadmium (Cd), kobolt (Co), krom (Cr) , koppar (Cu), kvicksilver (Hg), mangan (Mn), nickel (Ni), bly (Pb), zink (Zn) och vanadin (V).

Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet AB.