Metaller i luft och nederbörd
Syftet med delprogrammet är att följa utvecklingen av halter och deposition av metaller i Sverige. Resultaten används bland annat för uppföljning av EU-direktiv, internationella konventioner och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
Delprogrammet startade 1984 och följer utvecklingen av halter och deposition av metaller. Utvärdering av luftkvalitet med avseende på metaller regleras av EU:s Luftkvalitetsdirektiv 2004/107/EC och 2008/50/EC.
Många metaller finns även med i EMEP:s (European Monitoring and Evaluation Programme) övervakningsprogram. Resultaten används i arbetet med Luftvårdskonventionen (CLRTAP - Convention on Long-range Transboundary Air Pollution), inom AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) och Minamatakonventionen om kvicksilver.
Snabba fakta
Viktigaste resultaten på området
- Halterna av bly har minskat kraftigt i luft och nederbörd under de senaste tjugo åren tack vare att tillsats av bly i bensin förbjöds 1995.
- Kvicksilver i luft har långsamt men stadigt minskat under de senaste tjugo åren, troligtvis till följd av minskade utsläpp. De senaste fem åren ser man dock en liten ökning av kvicksilver i luft i norra Pallas i Finland vilket kan vara en effekt av återemissioner från smältande isar och permafrost i Arktis.
Viktigt att ha koll på framöver
- Sedan Minamataprotokollet för kvicksilver trädde i kraft 2017 är det viktigt att fortsatt övervaka kvicksilverhalterna i luft och nederbörd för att kunna följa upp effektiviteten av konventionen.
- Trots dagens låga halter av de metaller som regleras i direktivet är det viktigt att fortsätta följa dem.
- Förekomsten i miljön av ”nya” metaller som fått ökad användning i samhället, t.ex. i fordonsbatterier och vindkraftverk.
Visste du att?
- Kvicksilver är den enda tungmetallen som finns som stabil gas och den kan färdas i luft i upp till två år. Andra metaller transporteras via partiklar.
- Sedan starten av luftmätningarna i Sverige har halterna av de reglerade metallerna bly, arsenik, nickel och kadmium, aldrig överskridit några gällande gränsvärden.
Mätningar
Mätningar i luft och nederbörd görs på fyra stationer i Sverige och en i norra Finland. Följande metaller mäts: arsenik (As), kadmium (Cd), kobolt (Co), krom (Cr) , koppar (Cu), kvicksilver (Hg), mangan (Mn), nickel (Ni), bly (Pb), zink (Zn) och vanadin (V).
Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet AB.
Beskrivning av delprogrammet
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om Naturvårdsverkets luftarbete och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Hitta vidare
- Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd
- Marknära ozon
- Modellering av lufthalter och deposition med MATCH-Sverigesystemet
- Metaller i mossa
- Organiska miljögifter i luft och nederbörd
- Ozonnedbrytande ämnen
- Ozonskiktets tjocklek
- Partiklar i luft
- Pesticider i luft och nederbörd
- STRÅNG UV-indikator
- Partiklar och klimatpåverkande ämnen på Svalbard