Metaller i luft och nederbörd
Syftet med delprogrammet är att följa utvecklingen av halter och deposition av metaller i Sverige. Resultaten används bland annat för uppföljning av EU-direktiv, internationella konventioner och miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.
Delprogrammet startade 1984 och följer utvecklingen av halter och deposition av metaller. Utvärdering av luftkvalitet med avseende på metaller regleras av EU:s Luftkvalitetsdirektiv 2004/107/EC och 2008/50/EC.
Många metaller finns även med i EMEP:s (European Monitoring and Evaluation Programme) övervakningsprogram. Resultaten används i arbetet med Luftvårdskonventionen (CLRTAP - Convention on Long-range Transboundary Air Pollution), inom AMAP (Arctic Monitoring and Assessment Programme) och Minamatakonventionen om kvicksilver.
Mätningar i luft och nederbörd görs på fyra stationer i Sverige och en i norra Finland. Följande metaller mäts: arsenik (As), kadmium (Cd), kobolt (Co), krom (Cr) , koppar (Cu), kvicksilver (Hg), mangan (Mn), nickel (Ni), bly (Pb), zink (Zn) och vanadin (V).
Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet AB.
Delprogramsbeskrivning
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om Naturvårdsverkets luftarbete och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Hitta vidare
- Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd
- Marknära ozon
- Modellering av lufthalter och deposition med MATCH-Sverigesystemet
- Metaller i mossa
- Organiska miljögifter i luft och nederbörd
- Ozonnedbrytande ämnen
- Ozonskiktets tjocklek
- Partiklar i luft
- Pesticider i luft och nederbörd
- STRÅNG UV-indikator
- Partiklar och klimatpåverkande ämnen på Svalbard