Marknära ozon

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎januari‎ ‎2025

Syftet med delprogrammet är att följa upp de halterna av marknära ozon, som är reglerade enligt svensk och internationell lagstiftning. Delprogrammet följer upp miljökvalitetsmålet Frisk luft.

Syftet med delprogrammet är att övervaka halterna av marknära ozon i bakgrundsluft och i tätort. Krav på mätplatser ställs i luftkvalitetsförordningen (2010:477) och direktiv 2008/50/EG om luftkvalitet och renare luft i Europa. Även EMEP (European Monitoring and Evaluation Programme) använder sig av mätdata från delprogrammet. I delprogrammet ingår timvisa och månadsvisa mätningar, kontinuerlig uppdatering på internet med aktuella ozonhalter och jourbevakning avseende information till allmänheten.

Viktigaste resultaten på området
  • Från mätningarna inom miljöövervakningen kan man konstatera att det för ozon, till skillnad från många andra luftföroreningar, inte finns någon tydlig geografisk haltgradient över landet. 
  • Halten av ozon styrs i stor utsträckning av de meteorologiska förutsättningarna, och för medelbelastningen av ozon finns det inte någon tydlig tidsmässig trend. 
Viktigt att ha koll på framöver
  • Varmare väder till följd av klimatförändringarna, så som värmeböljor, kan bidra till ökade ozonhalter.
  • Marknära ozon leder till produktionsförluster inom både lantbruk och skogsbruk. Det motsvarar minst en miljard kronor varje år i Sverige.
Visste du att?
  • Marknära ozon är en sekundär luftförorening, vilket innebär att den bildas i reaktion med andra luftföroreningar och solljus. Genom att samordna miljö- och klimatarbetet för att minska utsläpp av flyktiga organiska kolväten (VOC), kvävedioxid (NO2) och den potenta klimatgasen metan (CH4) kan man därmed minska ozonhalterna.
  • Enligt gällande EU-direktiv och svenska miljökvalitetsnormer ska allmänheten informeras om ozonhalterna överskrider 180 µg/m³. Inom den nationella miljöövervakningen bevakas detta och vid tillfällen då ozonhalten överskrids i mer än en timme skickas meddelande ut till bland annat lokalradiostationer, som i sin tur ombeds informera allmänheten och särskilt känsliga grupper som astmatiker om förhöjda ozonhalter. 

Mätningar

Inom delprogrammet görs mätningar i bakgrundsluft (landsbygd) samt på förortsstationer. Timvisa mätningar görs vid tio regionala bakgrundsstationer samt fyra förortsstationer. Dessutom genomförs månadsvisa mätningar vid ytterligare sjutton bakgrundsstationer inom delprogrammet Försurande och övergödande ämnen i luft och nederbörd.

Halterna av marknära ozon i Sverige följs också upp genom modellering inom delprogrammet "MATCH-Sverigesystemet".

MATCH-Sverigesystemet

Utöver uppföljning av halterna av marknära ozon kräver direktivet även mätning av ozonbildande ämnen. Kvävedioxidmätningar utförs vid samtliga ozonstationer . Flyktiga organiska ämnen (VOC) mäts vid två stationer.

Utförare är IVL Svenska Miljöinstitutet samt Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Ozonhalter i Sverige de senaste 24 timmarna

Ozonjour, IVL Svenska Miljöinstitutet

Marknära ozonhalter över hela Europa, EEA

Prognos för halter av marknära ozon, SMHI

Beskrivning av delprogrammet