Luftföroreningar – exponeringsstudier

Granskad: ‎den ‎20‎ ‎oktober‎ ‎2023

I detta delprogram studeras den svenska befolkningens exponering för luftföroreningar såväl i tätorter som i bakgrundsluft.

 Delprogrammet syftar till att kartlägga hur exponeringen ser ut och hur den utvecklas över tid. Resultaten från delprogrammet används för att följa upp effekterna av luftföroreningar inom Miljömålet Frisk luft.

I delprogrammet ingår undersökningen "Cancerframkallande ämnen i tätortsluft", som syftar till att uppskatta allmänhetens exponering för några väsentliga cancerframkallande luftföroreningar. Detta görs genom att en grupp frivilliga bär en mätare på sig (sk personburen mätning) som samlar in olika ämnen från luften så att man kan mäta mängd och typ av luftföroreningar varje person exponeras för. Dessa mätningar ger en mer exakt bild av hur exponeringen ser ut i verkligheten i jämförelse till mätningar i bakrundsluft.

Utöver personburna mätningar, undersöks exponering även genom beräkningar på nationell nivå. Beräkningen syftar till att kartlägga befolkningens exponering för kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10/PM2.5). I beräkningen ingår att kvantifiera hur stora hälsokonsekvenser och samhällsekonomiska kostnader som exponeringen orsakar.