Miljöövervakningens programområde Fjäll
Målsättningen med programområde Fjäll är att följa de terrestra ekosystemen ovanför barrskogsgränsen.
Programmet är inriktat på miljökvalitetsmålen Storslagen fjällmiljö, Giftfri miljö och Begränsad klimatpåverkan.
Utvärdering
Senaste övergripande programrevision ägde rum 1999, som en del av revisionen av hela miljöövervakningen. Delprogrammen Smågnagarövervakning och Metaller i ren granskades i samband med översynen av miljögiftsövervakningen 2006.
Referensgrupp
Refererensgrupp för programområdet saknas.
Delprogram
Miljögifter i biota – fjäll
Material från ren samlas in i samband med renslakten från två områden i södra och norra Lappland.
Material från ren har sedan början på 80-talet samlats in från Abisko, Ammarnäs och Härjedalen. Sedan 2013 samlas material från två områden i södra och norra Lappland
Allt insamlat material lagras i provbank för att möjliggöra analys av miljö- och hälsofarliga ämnen i framtiden. Syftet är att ha möjlighet att följa haltförändringar i tiden. Programmet uppfyller delvis också Sveriges åtaganden gentemot AMAP, Arctic Monitoring and Assessment Programme.
Fram till och med 2005 utfördes metallanalyser på materialet från Abisko.
Organiska ämnen har screenats i lagrade prover
Under 2007 genomfördes screening av organiska ämnen i prover från Miljöprovbanken. Studien gjordes på muskelprov från ren från Abisko under perioden 1987–2006. Listan över analyserade ämnen innehåller enskilda substanser samt närbesläktade substanser som tillhör bland andra följande grupper: klorbensen, HCBD, oktaklorstyren, PCB, DDT, klordan, HCH, PBDE, dioxiner, furaner, endosulfan, heptaklor, pentaklorfenol och PAH.
Resultaten visar på förhållandevis låga halter av både metaller och organiska miljögifter i de analyser som genomförts. Data finns hos SGU, som är nationell datavärd för miljögifter, och material sparas i Miljöprovbanken på Naturhistoriska riksmuseet, NRM.
Datavärdskap och miljögifter på Sveriges geologiska undersökning, SGU
Smågnagarövervakning – fjäll
Delprogrammet omfattar sorkar och lämlar. Syftet är att följa deras populationsfluktuationer samt ge underlag för miljögiftsanalyser.
Som konsumenter av fjällvegetation och som stapelföda för många av fjällens rovdäggdjur och rovfåglar har dessa smådäggdjur stor betydelse för fjällen näringskedjor.
Fångst sker med standardiserade metoder (fällfångst) vår och höst vid Vålådalen (Jämtland), Ammarnäs (Västerbotten) och Stora Sjöfallet (Norrbotten). Förutom smågnagarna fångas även en del näbbmöss. Delprogrammet kallades fram till och med 2010 Smådäggdjursövervakning – fjäll. Djuren sparas för lagring i provbank med syfte att kunna följa miljögifter.
Utförare är Institutionen för vilt, fisk och miljö, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå, som svarar för projektledning och resultatutvärdering samt även fältarbetet vid Stora Sjöfallet. Länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten utför fältarbete och är också medfinansiärer av delprogrammet.