Europeiska miljöbyrån, European Environment Agency (EEA)

Granskad: ‎den ‎24‎ ‎maj‎ ‎2024

EEA har till uppgift att förse de politiska beslutsfattarna och allmänheten med information om miljötillståndet i Europa och att följa upp effekterna av miljöpolitiken.

EEA jämför tillståndet i olika europeiska länder

Miljötillståndet

Hittills har tio stora miljötillståndsrapporter givits ut. Den senaste, Europas miljö 2020 (The European environment – state and outlook 2020), lanserades den 4 december 2019 för EU-kommissionen och Europaparlamentet och nästa kommer 2025.

The European environment – state and outlook 2020

Miljösignaler

Årligen tar EEA tempen på Europas miljö i rapporten "EEA Signals". 2023 års rapport handlar om ur ett europeiskt perspektiv om sambandet mellan miljön och hälsan för européer.

Europeiska miljöbyråns miljösignaler 2023 – Hälsa och miljö i Europa

Rapporter

EEA har ett brett rapportprogram som berör olika specialområden. Till exempel finns rapporter om tillståndet i sjöar och floder inom EU, livscykelanalyser, luftföroreningar, trafikfrågor och biologisk mångfald.

Arbetet samordnas i nätverk

Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning (EIONET) är ett nätverk av EEA:s medlemsländer som bidrar till att samla in och bedöma miljöinformation samt utveckla ny miljökunskap för Europeiska miljöbyrån och dess medlemsländer.  Nätverket täcker 13 grupper med 16 olika expertområden, alltifrån klimatförändringar, energi, vatten och avfall till mobilitet, hälsa och livsmedelssystem. För närvarande är 32 länder medlemmar i EEA. De är EU:s 27 medlemsländer, EU:s kandidatland Turkiet samt EES-länderna Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz.

EU:s kandidatländer Nord Makedonien, Montenegro och Serbien och de andra länderna på västra Balkan (Albanien, Bosnien och Hercegovina samt Albanien) ingår i ett nära samarbete och har sökt medlemskap i Europeiska miljöbyrån.

Europeiska miljöbyrån är därigenom en EU-institution som står öppen för alla länder i Europa.

Naturvårdsverkets roll

Naturvårdsverket samarbetar med Europeiska miljöbyrån genom att vara nationell kontaktpunkt, så kallad National Focal Point, NFP. På Naturvårdsverket sköts funktionen av EEA-samordnare Ninni Lundblad och ett EEA-team bestående av Johan Lindh och Marie Öhlund. Som National Focal Point är Naturvårdsverket en av noderna i nätverket European Information and Observation Network, EIONET. Sverige har 47 experter från 10 myndigheter som deltar i EEA-nätverket/EIONET. Förutom Naturvårdsverket deltar Boverket, Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Lantmäteriverket, Statistiska centralbyrån (SCB), Skogsstyrelsen, SMHI och Folkhälsomyndigheten.

Anna Otmalm, Hållbarhetsavdelningen på Naturvårdsverket, är ordinarie ledamot och Petter Mahrs, Hållbarhetsavdelningen, är suppleant.

Mer information

Det svenska EEA-nätverket

Informationen nedan vänder sig främst till dig som är del av det svenska EEA-nätverket EIONET. Här kan du få information om nätverket, vilka som bemannar det, vad som är aktuellt inom nätverket och ta del av rapporter från möten med mera.

EIONET är det nätverk som länkar samman de nationella och gemensamma resurser som finns för miljödatahantering, miljöinformation och utveckling av miljökunskap över hela Europa.

European Information and Observation Network (EIONET) / Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning, enkelt kallat EEA-nätverket, definieras i EEA:s stadga.

Idag omfattar EEA-nätverket/EIONET mer än 300 myndigheter, institutioner och kunskapscentra. De viktigaste aktörerna i nätverket är Europeiska miljöbyrån i Köpenhamn och dess 7 ämnescentra, European Topic Centers (ETC), samt på det nationella planet National Focal Points (NFP) och nationella noder av EEA- och tematiska grupper inom EEA-nätverket. De nationella aktörerna eller rollerna finns registrerade i EEA:s Site Directory och blir därmed synliga för omvärlden.

National Focal Point (NFP) koordinerar det nationella arbetet gentemot Europeiska Miljöbyrån (EEA). I Sverige har regeringen utsett Naturvårdsverket att upprätthålla denna roll.

NFP (National Focal Point)

NFP samordnar den svenska delen av EEA-nätverket/Eionet, bistår den nationella styrelserepresentanten i förberedandet av styrelsemöten och seminarier, informerar och håller kontakt med Regeringskansliet och medverkar till att EEA:s arbete blir känt i Sverige. NFP bistår EEA i förberedelserna, genomförandet och uppföljningen av EEA:s arbetsprogram. Rollen sköts av EEA-samordnarna på Hållbarhetssavdelningen.

Skicka e-post till nfp@naturvardsverket.se

EEA-grupp

Det finns 13 permanenta grupper i EEA-nätverket som består av nominerade nationella experter från institutioner i Europeiska miljöbyråns medlemsländer och samarbetsländer. 

  • Biodiversity and ecosystems – nature restoration and protected areas
  • Climate change mitigation and energy systems
  • Climate change impacts, vulnerability and adaptation
  • Human health and the environment
  • Circular economy and resource use
  • Food systems
  • Land systems
  • Mobility systems
  • Foresight
  • State of Environment
  • Data, technologies and digitalisation
  • Communications

Tematiska grupper

Tematiska grupper beslutas av EEAs styrelse. Det är en permanent grupp med expertis inom ett område, som bidrar till det integrerade arbetet i en EEA-grupp. Det kan finnas flera svenska experter från samma eller olika myndigheter i samma tematiska grupp.

Det finns nu 16 tematiska grupper.

  • Biodiversity Monitoring
  • Water
  • Marine / oceans
  • Forest ecosystems
  • Air pollution: air quality and emissions
  • Noise
  • Chemicals
  • Circular economy monitoring
  • Waste prevention and management
  • Sustainable production and consumption/key product value chains
  • Material flows and resource use/efficiency
  • Soil
  • Land system accounting/analysis data and methods
  • Support to Copernicus land monitoring
  • Data and data analysis
  • Data technologies

European Topic Centers (ETC) / Europeiska ämnescentra utgörs av expertinstitutioner i medlemsländerna, som är kontrakterade av EEA för uppgifter inom ramen för miljöbyråns arbetsprogram.

ETC svarar för huvuddelen av kunskapsframställningen inom EEA. Uppdragen består bland annat i att samla in data och information, bygga upp och underhålla databaser och ta fram indikatorer samt medverka i EEA:s tillståndsbedömningar och rapportskrivningar. 

Ämnescentra

Varje ETC är ett konsortium, som består av en huvudansvarig institution och 5–15 underkontrakterade institutioner. För närvarande finns följande ämnescentra:

ETC biologisk mångfald och ekosystem (ETC BE)

ETC klimatanpassning och LULUCF (ETC CA)

ETC begränsning av klimatförändringar (ETC CM)

ETC dataintegration och digitalisering (ETC DI)

ETC människors hälsa och miljön (ETC HE)

ETC cirkulär ekonomi och resursanvändning (ETC CE)

ETC samhällsomställningar (ETC ST)

Sverige deltar i ETC Cirkulär ekonomi och ETC klimatanpassningar