Ice bear.

Miljö- och klimatsamarbetet inom Nordiska ministerrådet

Granskad: ‎den ‎10‎ ‎april‎ ‎2025

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan och består av flera ministerråd för olika sakfrågor.

Nordiska ministerrådet arbetar för gemensamma nordiska lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig. Visionen är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

Miljö- och klimatministrarna i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har godkänt ett nytt styrande dokument för arbetet 2025–2030. Samarbetet utgår från att Norden fortsatt ska vara ledande i den gröna omställningen och en globalt konkurrenskraftig och socialt hållbar region. Tre mål utifrån det FN benämner ”trippelkrisen” – klimat, biologisk mångfald och föroreningar – pekar ut den politiska riktningen och ambitionen. 12 underliggande delmål har fokus på internationella processer, samt områdesspecifika och tvärgående perspektiv och lösningar.

Nordiska ministerrådets samarbets­program för miljö och klimat 2025–2030 (norden.org)

Det konkreta samarbetet i form av projekt, nätverk, seminarier med mera genomförs ett antal program för åren 2025–2027. Förvaltningsorgan med säte i ett av de nordiska länderna driver programmens implementering. Representanter från länderna har mandat att fatta beslut inom programmen, och kan också representera och främja programmet i sitt eget land, sprida resultat och bidra till realisering.

I Sverige arbetar representanten i programkommittén med, och rapporterar till, en kontaktperson på Regeringskansliet. Naturvårdsverket deltar i program för

  • klimat och luft
  • natur (biologisk mångfald och naturbaserade lösningar)
  • plastföroreningar
  • miljöekonomi
  • cirkulär ekonomi
  • hållbar konsumtion.

På Nordiska ministerrådets webbplats finns mer information:

Miljö och klimat (norden.org)