Samråd om strategisk plan för Hesselö havsvindpark, Danmark

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎juli‎ ‎2024

Danska myndigheter har underrättat Sverige om en påbörjad planering av en vindkraftspark i Hesselö bukt i Kattegatt. En miljökonsekvensbeskrivning av planen har varit på samråd och Sverige har lämnat synpunkter som har bemötts i en samrådsredogörelse.

Aktuellt inom ärendet

Miljöstyrelsen har översänt en samrådsredogörelse där Sveriges synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen har bemötts. Sverige har fått lämna synpunkter på bemötandet. Efter att planen har beslutats kommer ett anbudsförfarande att genomföras. När projektet har tagit form kommer Sverige återigen att underrättas och en miljökonsekvensbeskrivning tas fram för det aktuella projektet.

Om Hesselö vindkraftspark

Den planerade vindkraftparken mellan Anholt och Hesselö, i höjd med Klippan och Hallands Väderö, ingår som ett av tre områden i Folketingets energiavtal från 2018 med en storlek på 800–1 200 MW.

Efter en underrättelse och avgränsningssamråd under 2021 ändrades placeringen av vindkraftsparken och en ny underrättelse med avgränsningssamråd genomfördes under 2022 Under våren 2024 (NV-01319-21) har miljökonsekvensbeskrivningen varit på samråd i Sverige. Synpunkterna har bemötts i en samrådsredogörelse. I juni har Sverige fått lämna synpunkter på detta bemötande.

En samlad beskrivning av planen och det underlag som tagits fram kan hämtas på Energistyrelsens webbplats:

Hesselø Havvindmøllepark, Energistyrelsen (ens.dk)

Historik

Naturvårdsverket har översänt Danmarks bemötande av synpunkter för planen för Hesselö vindkraftspark till de som hade synpunkter som bemötts av Danmark.  Svar eller synpunkter har inkommit från följande myndigheter:

  • Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har återkopplat att de inte har några ytterligare synpunkter att lämna till följd av Energistyrelsens bemötande av tidigare lämnat yttrande i ärendet.
  • Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, har återkopplat att de inte har några synpunkter.
  • Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har inga invändningar mot Energistyrelsens bedömning av planens påverkan på de hydrografiska förhållandena, men lyfter fram frågan om kumulativ påverkan från det växande antalet planerade och påbörjade vindkraftsparker. De påpekar att ett internationellt samarbete är eftersträvansvärt. De välkomnar Energistyrelsens positiva yttrande angående medverkan i en ökad koordination av utbyggnad av vindkraftverk i Danmarks närområde. För mer information och detaljer se SMHI:s yttrande som bifogas tillsammans med deras tidigare yttrande. Dessa ska läsas i sin helhet.

SMHI:s yttrande 2024-03-18 (pdf)

SMHI:s yttrande 2024-06-21 (pdf)