Miljösamarbete med Ryssland

Granskad: ‎den ‎16‎ ‎maj‎ ‎2024

Naturvårdsverkets samarbete med Ryssland har pågått sedan 1989. Genom åren har mer än 90 projekt genomförts inom områdena vatten och havsmiljö, naturvård, miljöskydd och miljöutbildning.

Samarbetet pausat

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 är det svensk-ryska myndighetssamarbetet på miljöområdet pausat. Eftersom detta samarbete har spelat en betydande roll I Naturvårdsverkets internationella samarbete och även kopplat till samarbetena inom Arktiska rådet och Barentsrådet,beskriver informationen nedan läget som det såg ut då pausen inleddes.

Bakgrund

Under perioden 1995–2007, genomfördes samarbetet med biståndsmedel från Sida, men sedan 2008 finansieras samarbetet av miljöbudgeten som en del av Sveriges strategiska miljöpolitik.

Samarbetet drivs på grundval av ömsesidig nytta och är kopplat till internationella konventioner, avtal eller andra frågor som adresseras av de båda ländernas miljöpolitiska prioriteringar.

Flera projekt är därför kopplade också till Arktiska rådet, Barentsrådet eller Helsingforskommissionens arbete med Östersjön. Naturvårdsverket deltar också aktivt i arbetet i Arktiska rådets projektstödsinstrument (PSI) och avvecklingen av särskilt allvarliga så kallade miljö-hotspots från Barents Hot Spots-listan.

Nuvarande bilaterala arbetsprogram

I oktober 2019 hade Naturvårdsverket tillsammans med Ministeriet för naturresurser och miljö i Ryssland det 14:e mötet i samordningskommittén där ett nytt bilateralt arbetsprogram undertecknades för åren 2019–2021. Programmet omfattar följande områden:

  • Vatten och havsmiljö, inklusive miljöövervakning.
  • Naturvård och biologisk mångfald.
  • Klimat och luft, inklusive kortlivade klimatpåverkande föroreningar.
  • Miljöskydd och bästa tillgängliga teknik (BAT).
  • Avfall, kemikalier och en hållbar utveckling av städer.

Naturvårdsverket ansvarar för programsamordningen, men andra svenska myndigheter såsom Havs- och vattenmyndigheten deltar också i samarbetet.

Inom området Vatten och havsmiljö, som koordineras av Havs- och vattenmyndigheten (HaV), återfinns åtta projekt som handlar om alltifrån havsplanering i Östersjön och framtagning av en handlingsplan för vildlax i Lugafloden till att stärka Rysslands förmåga att mäta och rapportera utsläpp och miljöstatus till Helcoms rapporteringssystem "Pollution Load Compilation (PLC). Engagerade partnerorganisationer är till exempel det ryska naturresurs- och miljöministeriet, det federala organet för hydrometerologi och miljöövervakning (Roshydromet) och olika marina forskningsinstitut.

Kontakt

Peter Funegård, Havs- och vatten myndigheten, peter.funegard@havochvatten.se

Inom ramen för området Naturvård och biologisk mångfald återfinns fem projekt som behandlar frågor såsom skydd av hotade arter och habitat, ekoturism och kunskapsutbyte kring etablering och förvaltning av skyddade områden. Naturvårdsverket har koordineringsansvaret för projekten på den svenska sidan. Den ryska sidan, i sin tur, inbegriper projektpartners som till exempel Rysslands naturresurs- och miljöministerium, det Federala organet för Naturresursövervakning (Rosprirodnazor) samt olika nationalparksförvaltningar.

Kontakt

Hasse Berglund, Naturvårdsverket, Hasse.Berglund@Naturvardsverket.se

Under området Luftföroreningar och klimatförändringar inordnas tre projekt som handlar om kapacitetsutveckling kring klimatreducerande åtgärder för att möta åtagandena i Parisavtalet och övervakning, inventering och åtgärder mot luftföroreningar för att minska graden av miljöfarliga partiklar (t.ex. PM2.5) samt för att uppfylla olika internationella konventioner. Centrala samarbetspartners inbegriper t.ex. det ryska naturresurs- och miljöministeriet, det federala organet för hydrometerologi och miljöövervakning (Roshydromet) och SRI Atmosphere.

Kontakt

Åke Mikaelsson, Naturvårdsverket, ake.mikaelsson@naturvardsverket.se

Inom området miljöskydd och bästa möjliga teknik (BAT) återfinns fyra projekt med syfte att stärka införandet av Rysslands relativt nya BAT-baserade miljöskyddslagstiftning. Projekten omfattar bland annat analys och jämförelser av de rättsliga grunderna för tillståndsgivning i Sverige och Ryssland och kommenterar även valda delar av de förordningar och tekniska referensdokument som avser underbygga den nya miljöskyddslagen. Dessutom ingår utveckling av utbildningspaket för miljömyndigheter och industri liksom förberedelser för ett tillämpat tillståndsprövningsprojekt. Därtill omfattas olika pilotprojekt där fokus ligger på applicerande av BAT-föreskrifter för pappersbruk-, gruv- och metallurgisektorn samt reningsverksbranschen. Engagerade partnerorganisationer är till exempel Rysslands naturresurs- och miljöministerium och Center för Industriell Miljöpolicy (EIPC) där den så kallade ryska BAT-byrån inordnas.

Kontakt

Åke Mikaelsson, Naturvårdsverket, ake.mikaelsson@naturvardsverket.se

Under området avfallshantering, kemikalier och hållbara städer genomförs två projekt som syftar till att stärka rysk avfallshantering, minska deponering och främja hållbar stadsutveckling med fokus på exempelvis energieffektiva byggnader och klimatanpassning. Förutom att stärka implementeringen av ny avfallslagstiftning på federal nivå omfattar avfallsprojektet också 2 pilotregioner, Nizjnyj Novgorod och Volgograd, som vill öka källsorteringsgraden hos hushåll och särskilja farligt avfall såsom batterier och kvicksilverinnehållande produkter för det övriga hushållsavfallet. Viktiga samarbetspartners är bland annat Moskva stad, det ryska naturresurs- och miljöministeriet och de regionala förvaltningarna i Nizhny Novgorod och Volgograd.

Kontakt

Nadezda Maslova, Naturvårdsverket, Nadezda.Maslova@naturvardsverket.se

Utöver det bilaterala arbetet med Ryssland är Naturvårdsverket engagerade i Undergruppen för avveckling av särskilt förorenade områden (SHE) som är en del av Barentsrådets miljöarbetsgrupp (BEAC WGE). Sedan 2017 och fram till februari 2020 innehar Sverige ordförandeskapet som därefter övergår till Finland. Arbetet i undergruppen är främst inriktat på att utarbeta särskilda avvecklingskriterier och handlingsplaner för de 30-tal Hot Spots som fortfarande finns på kvar listan och är nära förknippat med den nya ryska miljöskyddslagstiftningen och införandet av Bästa Tillgängliga Teknik (BAT) som kriterium för tillståndsprövning. Under det svenska ordförandeskapet har ett särskilt fokus legat på utvecklandet och implementerandet av 10 stödaktiviteter som bland annat syftar till att främja miljöåtgärder, effektivisera hotspotsavvecklingsprocessen och stärka kapaciteten hos den ryska förvaltningen.

Kontakt

Linn Appelgren, Naturvårdsverket, linn.appelgren@naturvardsverket.se