Kosovo - Aktiviteter som stärker miljöskyddet
I Kosovo samarbetar Naturvårdsverket med Kosovo Environmental Protection Agency, KEPA.
Bakgrund
Kosovo har stora miljöproblem varav luftföroreningar är en av de största hälsoriskfaktorerna. Detta bidrar till ökad dödlighet i hjärt- och lungsjukdomar samt lungcancer. Under vintermånaderna når luftföroreningarna höga nivåer av partiklar (PM10 och PM2,5).
Delvis kommer föroreningarna från källor som kol, som är en viktig energikälla i landet. Ett annat stort miljöproblem är olaglig skogsavverkning där virket används för uppvärmning. Miljöutmaningarna handlar också om avloppsrening och avfallshantering. Landet har många olagliga deponier. De flesta floder är förorenade av gruvavfall, kommunala deponier, soptippar och avloppsvatten från de större städerna. Endast 8 procent av avloppsvattnet från städerna är anslutet till kommunala avlopp och följer gällande normer. Avloppsrening på landsbygden finns inte alls.
Användning av miljöinformation i Kosovo
År 2017 uttryckte KEPA intresse för att samarbeta med Naturvårdsverket för att komplettera det SIDA-finansierade Kosovo Environment Program (KEP). Naturvårdsverket fick ett bidrag från Sida för att ta fram ett projektförslag med fokus på miljöinformation, vatten och regionalt samarbete.
Projektet har nu en budget på 17 miljoner kronor. Genom samarbete och ömsesidigt lärande mellan Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Dalarna och KEPA syftar projektet till att bidra till kapacitetsuppbyggnad av KEPA.
Sedan 2021 har Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Dalarna ett nära samarbete med KEPA. Med inriktning på de tematiska områdena vatten, klimat, luftföroreningar och nationalparker är syftet med projektet att stärka KPA:s förmåga att genomföra framför allt EU-lagstiftning.
Projektet stöttar Kosovo i att göra data tillgängliga genom miljöinformationssystem i enlighet med EU:s kapitel 27, med EU-anslutning som det långsiktiga målet. Projektet stödjer också Kosovo i att genom metodarbete ta fram förslag på styrmedel och åtgärder. Aktiviteterna omfattar bland annat en översyn av skötselplanen för Sharri nationalpark och samarbete med Nordmakedonien om tillgänglighet och gränsmarkeringar.
Under hela projektet är kommunikation och flexibilitet viktigt för att säkerställa en nödvändig anpassning till vad KEPA vill prioritera under verksamhetsperioden 2021–2024.