Miljösamarbete med Indien

2009 slöts ett bilateralt samförståndsavtal inom miljöområdet mellan Indiens och Sveriges regeringar, inom vilket Naturvårdsverket utvecklat samarbeten med indiska partners.

Vidareutbildningsprogram för miljötjänstepersoner

Mellan 2012–2022 samarbetade Naturvårdsverket med miljöorganisationen Centre for Science and Environment (CSE). På uppdrag av Indiens miljöministerium med Naturvårdsverkets motsvarighet i Indien, Central Pollution Control Board, anordnade CSE vidareutbildningsprogram för miljötjänstepersoner på delstatsnivå.

Naturvårdsverket deltog som föreläsare i vissa av CSE:s utbildningar bland annat i program som:

  • Efterlevnad av lagar - tillsyn och genomförande av lagstiftning.
  • Förvaltning och framtagande av handlingsplaner för luftkvalitet i städer. 

Frågor som Naturvårdsverket fokuserade på var tillståndsprövning av industrianläggningar, tillsyn, hållbar stadsutveckling inklusive avfallshantering, avloppsvattenrening, luftkvalitetsarbete, miljöstyrning och förvaltning. Fokus låg även på olika typer av styrmedel som lagstiftning, ekonomiska och frivilliga styrmedel. 

Utbildningarna byggde på interaktivitet och gav möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Naturvårdsverket bidrog till CSE:s kurser som hölls i Indien, men arrangerade även studiebesök till Sverige med föreläsningar och besök på svenska industrier och myndigheter.

Förorenad mark 

1984 inträffade en förödande olycka i kemiföretaget Union Carbide India Limiteds bekämpningsmedelsanläggning i Bhopal i Indien. Över 500 000 personer exponerades för den giftiga substansen metylisocyanat, MIC. Antalet offer var flera tusen och olyckan anses vara en av de värsta i sitt slag. 

Under hösten 2019 anordnade Naturvårdsverket en delegationsresa till Sverige från Bhopal på temat ”efterbehandling av förorenade områden”. Syftet med besöket var att dela erfarenheter av efterbehandlingsprocesser i Sverige och kunskapsutbyte i systematiska och hållbara sätt att undersöka och riskbedöma förorenade områden inför saneringsåtgärder. Delegationen genomförde även ett studiebesök till BT Kemi-efterbehandlingsprojektet i Teckomatorp för att ta del av deras erfarenheter.

Mer information

Samförståndsavtalet med Indien om samarbete på miljöområdet (SÖ 2009:29) i sin helhet finns att ta del av på regeringens hemsida: Regeringen.se