Bosnien och Hercegovina - Projektet om luftföroreningar gav konkreta resultat

Granskad: ‎den ‎18‎ ‎oktober‎ ‎2023

Det övergripande målet med IMPAQ-projektet (Improvement of Air Quality and Air Quality Management) var att skapa en bättre förståelse och kunskap för luftföroreningar i stadsområden, stärka den inhemska kapaciteten och stödja processen gällande EU-tillnärmning för Bosnien och Hercegovina.

Naturvårdsverket ledde IMPAQ-projektet som pågick mellan 2019–2022. Med en total budget på 3,8 miljoner euro, samordnades och genomfördes projektet i samarbete med bland annat Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, Stockholms Universitet och Svenska Miljöinstitutet (IVL). 

IMPAQ-projektet jobbade även aktivt med företrädare för federala och lokala regeringar och myndigheter, hydrometeorologiska institut, stadsförvaltningar, akademiska institutioner samt civilsamhällesorganisationer, alla med samma intresse - att förbättra Bosnien och Hercegovinas nuvarande problem med allvarliga luftföroreningar.   

Målsättningarna för IMPAQ-projektet:

  • Tillhandahålla vetenskapligt underbyggd information beträffande orsakerna och källorna för luftföroreningar i Bosnien och Hercegovina.
  • Bygga ett harmoniserat data-värdskap för landet och stärka landets förmåga att samla in, lagra och rapportera luftdata på ett EU-kompatibelt sätt.
  • Stödja arbetet med att bygga upp fungerande referenslaboratorier för Bosnien och Hercegovina för kvalitetssäkring av datahantering och instrumentkalibrering. 
  • Stärka kapaciteten för landet att genomföra miljöinspektioner och utveckla rutinerna kring detta.  
  • Öka medvetenheten om luftföroreningar bland den bosniska befolkningen och öka tillgången till information genom genomförandet av strategiska informationskampanjer och andra insatser.   
  • Stödja utvecklingen av hållbara transportalternativ i landets största städer sett till planering av begränsande åtgärder för fordonstrafik samt stärkande av insatser kopplad till ökad cykeltrafik.

Genomförande 

En viktig milstolpe i projektet var resultaten av en tvåårig källfördelningsstudie och emissionsinventering för att fastställa källorna och koncentrationen av luftföroreningar i sex städer i Bosnien och Hercegovina: Sarajevo, Zenica, Tuzla, Banja Luka, Brod och Bijeljina. Detta har möjliggjort att landets myndigheter och andra internationella aktörer kan skapa bättre riktade insatser mot de faktiska källorna till luftförorenigarna.  Dessutom ger studien transparent och vetenskapligt underbyggd information till bosniska befolkningen om de faktiska förhållandena. Forskningsresultaten visade att luftkvaliteten påverkas mest av trafiken, individuell uppvärmning av hushåll, stora värmeverk och industrin. 

IMPAQ-projketet har bidragit till flera förbättringar

Projektet har också på flera sätt bidragit till att komplettera och förbättra Bosnien och Hercegovinas system för insamling, lagring och rapportering av luftkvalitetsdata. Tillsammans med European Environment Agency (EEA) utvecklade projektet luftövervakningssystemet Raven, specifikt designat för länderna i västra Balkanområdet. Detta inkluderade även donationen av modern utrustning för övervakning av luftkvalitet till Republika Srpskas hydrometeorologiska institut och BiH:s federala hydrometeorologiska institut. 

Projektet utvecklade i samarbete med lokala partners även landets första QA/QC manual, ett dokument som harmoniserar och säkerställer korrekt tillämpning av övervakningsmetoder för alla verksamhetsutövare. Manualen innebär ett transparent sätt att producera luftkvalitetsmätningar i enlighet med lokal och EU-lagstiftning. Handboken är ett hjälpmedel för alla behöriga institutioner och företag som arbetar med luftkvalitetsövervakning att säkerställa kvaliteten på mätmetoderna

Projektet utvecklade även en plan för införandet av miljözoner i landets största stad Sarajevo. Som del i det genomförde även projektet ett fjärrmätningsprojekt, ”remote sensing” för mätningar av utsläpp i verklig trafik kopplat till Sarajevos fordonsflotta.

Projektet bidrog även till implementeringen av den hållbara mobilitetsplanen för landets andra största stad, Banja Luka, genom utvecklandet av en strategi för ökad cykelframkomlighet i staden.

Bosnien och Hercegovina står inför en lång rad utmaningar när det gäller luftkvaliteten. Landets invånare utsätts för några av de högsta nivåerna av luftföroreningar i Europa som orsakas av en rad olika utsläppskällor och geografiska förhållanden. Bosnien är idag, enligt världshälsoorganisationen WHO, ett av länderna med sämst luftkvalitet i Europa och ligger i topp tre när det kommer till dödsfall kopplat till luftföroreningar. I Bosnien är det enligt WHO:s studie 79,8 personer per 100 000 personer som dör i förtid på grund av dålig luftkvalitet. I Sverige är motsvarande siffra 7,2 personer.

Luftkvaliteten i de flesta städer i Bosnien och Hercegovina är särskilt dålig under vintermånaderna när ökade utsläpp från värmekällor sammanfaller med temperaturinversioner som minskar omblandningen i atmosfären och därigenom fångar luftföroreningar nära marken.

Mängden luftföroreningar som kan hänföras till specifika källor är för närvarande inte känd men bostadsuppvärmning med fasta bränslen som kol och trä är mycket vanligt och är sannolikt en betydande källa till de föroreningsepisoder som uppträder under vintermånaderna. Stora industrier som stålverk, oljeraffinaderier och koldrivna termiska ”plants” är stora utsläppskällor i vissa städer. Samtidigt är utsläpp från trafik ett allmänt problem i de flesta städer i Bosnien och Hercegovina, särskilt i större städer som Sarajevo och Banja Luka, men även i mindre städer som Tuzla, som ligger i en smal dal.

I maj 2017 antog ministerrådet för Bosnien och Hercegovina en strategi för tillnärmning av miljöåtgärder med Unionens regelverk som reglerar detta område. Det finns stora potentiella värden i att genomföra strategin för Bosnien och Hercegovina – både monetärt och hälsomässigt.
Förväntade resultat:

  1. Infrastruktur och kapacitet för hantering av data
  2. Infrastruktur och kapacitet för referenslaboratorier
  3. Källfördelningsstudie i 6 större städer (tre i varje entitet)
  4. Kostnadseffektiv och skalbar luftkvalitetsförbättringsverksamhet
  5. Informationskampanjer till allmänheten avseende luftkvalitet och folkhälsa
  6. Genomförande av lagstiftning via inspektörer

Sverige är aktivt engagerade i Bosnien och Hercegovina för att förbättra miljösituationen och stödja en hållbar utveckling.

Inslag i SVT

SVT:s reportage om luftkvalitet i Bosnien och Hercegovina samt om det projektet Naturvårdsverket driver för att bistå med ytterligare hjälp för att lösa luftproblemen.

De andas Europas sämsta luft (SVT)