Forskningsrapporter Vindkraft och samhälle
Samhällsnyttans betydelse vid tillståndsprövning
Hur samhällsnytta värderas i tillståndsprocesser för vindkraft, analyseras i en rapport från Vindval.
Det finns ett tydligare utrymme i lagstiftningen att beakta vindkraftens negativa effekter, än att ta hänsyn till de positiva effekterna. Det framgår i rapporten Samhällsnyttans betydelse vid tillståndsprövningen av vindkraft. Författarna föreslår en regeländring, så att den miljömässiga nyttan av vindkraften, och andra liknande verksamheter, måste göras i prövningen av tillstånd. Författare: Kristina Ek, docent i nationalekonomi, Lars Bäckström, fil dr och forskare i rättsvetenskap samt Maria Pettersson, professor i rättsvetenskap. Författarna är verksamma vid Luleå tekniska universitet. Rapportnummer 6738 (2017).
Samhällsnyttans betydelse vid tillståndsprövningen av vindkraft
Kraftproduktion och miljöopinion
I rapporten analyseras kritiken av vindkraftens miljöpåverkan och den som riktats mot kärnkraft, bioenergi och vattenkraft. All elproduktion påverkar miljön på olika sätt. Forskningen hittills har visat att vindkraft är det kraftslag som har minst påverkan på ekosystemen.
Det finns flera viktiga skillnader mellan de energirelaterade miljöopinionerna. Opinionen mot vindkraft riktar in sig på estetiska värden och idén om individens rätt till en subjektiv naturupplevelse. Medan andra energirelaterade miljöopinioner lyckas översätta sitt motstånd till vetenskapliga utsagor, har det varit svårt för opinionen mot vindkraft att finna förankring i miljöforskningen.
En annan skillnad är att argumenten mot vindkraft formulerades i flera statliga utredningar, långt innan en storskalig utbyggnad ens var påtänkt. Opinion mot de andra energislagen växte fram utanför riksdagen, efter att utbyggnaden hade skett. En fjärde skillnad är att anti-vindkraftsopinionen inte har stöd i breda folklager eller hos miljöorganisationer. Motståndet finns på lokal nivå, där det kan ta kraftiga uttryck.
Författare är professor Jonas Anshelm vid Linköpings universitet, Tema Teknik och social förändring. Han har 20 års erfarenhet av egna idéhistoriska studier av svensk energi- och miljöpolitik. Rapportnummer: 6571, publicerad i maj 2013.
Avslutat projekt
Beslutsstöd och vindkraft
Projektet bidrar med ett nytt perspektiv på hur det på ett mer rationellt sätt går att förstå och hantera de komplicerade beslutsproblem som aktualiseras vid lokalisering av vindkraft. Projektet har bedrivits inom ämnesgruppen för besluts-, risk- och policyanalys vid Högskolan i Gävle. Projektledare: Stig Blomskog, lektor i nationalekonomi vid Södertörns högskola.