En hållbar vildsvinsförvaltning i balans
Målet är att utveckla en ekonomisk modell för att undersöka synergier och avvägningar i vildsvinsförvaltningen. Projektet finansieras ur Viltvårdsfonden med 3 590 000 kronor i anslag för 2025–2027.
Vildsvin är en resurs som bidrar med rekreationsvärden, viltkött och biologisk mångfald i landskapet. Samtidigt orsakar de problem som trafikolyckor och skador på jordbruksgrödor, och de kan sprida afrikansk svinpest. En satsning för att hantera dessa frågor är det så kallade Vildsvinspaketet, ett regeringsuppdrag där flera myndigheter samverkar för att uppmuntra konsumtion av vildsvinskött.
I forskningsprojektet ska forskarna undersöka potentialen för att öka konsumtionen av vildsvinskött, samt hur en sådan ökning kan påverka de negativa effekterna av vildsvin, som trafikolyckor och skador på grödor. Man ska också titta på hur en strategi som Vildsvinspaketet kan genomföras på lång sikt och om den är resilient mot händelser som en samhällelig livsmedelskris eller ett utbrott av afrikansk svinpest. En annan fråga handlar om hur olika förutsättningar i olika regioner påverkar strategin.
Målet är att utveckla en ekonomisk modell för att undersöka synergier och avvägningar i vildsvinsförvaltningen. Resultaten kan användas i utvecklingen av regionalt anpassade förvaltningsplaner, och spela en central roll för implementeringen av Vildsvinspaketet.
Finansiering
Projektet finansieras ur Viltvårdsfonden med 3 590 000 kronor i anslag för 2025-2027.
Projektansvarig
Katarina Elofsson, Södertörns högskola.
katarina.elofsson@sh.se
Kontaktpersoner på Naturvårdsverket
Anders Lundvall, forskningssekreterare. anders.lundvall@naturvardsverket.se
Elin Viksten, forskningskommunikatör.
elin.viksten@naturvardsverket.se
Hitta vidare
- Hjortdjurens näringsbalans
- Skrämselåtgärder: Rovdjurssignaler för att skrämma hjortvilt
- Hur påverkas näringen i skogens bärris av skogsskötsel, klimat och klövvilt?
- Klövvilt under förändring: ekoinformatik för förvaltning av ekologiska samhällen
- Beyond moose: Ekologi och flerartsförvaltning av svenska klövdjurssamhällen
- Sambandet mellan fästingar, fästingburna sjukdomar och vilt
- Hur näringsekologi kan påvisa samband mellan älgens hälsa och landskapets foder