Från fält till flyttväg
Projektet bygger vidare på ett nyligen avslutat gåsprojekt och fokuserar på vitkindade gäss, men frågeställningarna och resultaten kan tillämpas på gäss generellt.
Dagens jordbrukslandskap erbjuder idealiska villkor för betande gäss, som är mer talrika än någonsin. Gässens påverkan på grödor och ekosystem skapar konflikter och stora samhällskostnader. Gässen rör sig mellan länder, vilket gör förvaltningen komplex: för en adaptiv flyttvägsförvaltning behövs ytterligare kunskap om hur gässen rör sig och vilka behov de har under hela året, samt om hur man kan motverka skador och konflikter. Det finns också ett behov av kunskap om hur människan ser på gässen och förvaltningen av dem.
Den vitkindade gåsen är den fågelart som idag orsakar de högsta ersättningskostnaderna för skördeskador i Sverige. Vitkindade gäss ökar i antal och allt fler stannar kvar i Sverige under hela året. Fortfarande vet man inte var de som övervintrar kommer från, eller de som rastar i Sverige under flyttperioderna vår och höst.
Trots att vitkindad gås är Europas talrikaste gås är arten fortfarande fredad från allmän jakt; skyddsjakt är dock vanligt. Projektet ska besvara frågeställningar om geografiskt ursprung, rörelsemönster, habitatval och effekter av skrämsel och skyddsjakt (till exempel skadeskjutningsfrekvens). Andra frågeställningar handlar om tilliten till förvaltningssystemet bland de människor som berörs och om attityder till gässen.
Fullständig titel
Från fält till flyttväg – Ekologiska och mänskliga utmaningar i förvaltningen av vitkindade gäss och andra gåsarter.
Finansiering
Projektet finansieras ur Viltvårdsfonden med 7 972 000 kronor i anslag för 2025–2027.
Projektansvarig
Johan Månsson, Sveriges lantbruksuniversitet. johan.mansson@slu.se
Kontaktpersoner på Naturvårdsverket
Anders Lundvall, forskningssekreterare.
anders.lundvall@naturvardsverket.se
Elin Viksten, forskningskommunikatör. elin.viksten@naturvardsverket.se
Hitta vidare
- Genetiskt verktyg för att skilja tajga- och tundragäss åt
- Gäss och svanars påverkan på våtmarkers ekosystem
- Förvaltning av fjällripa
- Forskning för att minska tranornas skador på gröda
- Utmaningar med växande gåspopulationer
- Utsättning av gräsänder: effekter på biologisk mångfald
- Kunskap om minskande alfågelpopulationer