Utlysning inom Biodiversa+

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎februari‎ ‎2024

Uppgraderad och gränsöverskridande miljöövervakning av biologisk mångfald och ekosystemförändringar för forskning, förvaltning och samhälle. Sista ansökningsdag för steg 1 var 9 november 2022. Sista ansökningsdag för fullständig ansökan var 5 april 2023.

Utlysning – BiodivMon – inom det europeiska partnerskapet för biologisk mångfald, Biodiversa+ är nu öppen för transnationella förhandsansökningar med syfte att stödja forskningsprojekt inom miljöövervakning av biologisk mångfald och ekosystemförändringar för forskning, förvaltning och samhälle.

Biodiversa+ webbplats

Sista ansökningsdag för steg 1 var 9 november 2022 kl. 15:00 CET. Sista ansökningsdag för fullständig ansökan var 5 april 2023, 15:00 CET.

Syfte och prioriteringar

Denna utlysning syftar till att stödja transnationella forskningsprojekt (3 års varaktighet) som adresserar ett eller flera av de tre (icke-exklusiva) temana:

  • Tema 1 – Innovation och harmonisering av metoder och verktyg för insamling och förvaltning av övervakningsdata för biologisk mångfald.
  • Tema 2 – Identifiera och adressera kunskapsluckor om biologisk mångfalds status, dynamik och trender för att vända förlusten av biologisk mångfald.
  • Tema 3 – Analys och syntes av redan tillgängliga data från miljöövervakning av biologisk mångfald.

Projekt som kombinerar aspekter från flera teman uppmuntras. De projekt som finansieras genom denna utlysning ska göra det möjligt för oss att bättre karakterisera, förstå och rapportera om tillståndet och trenderna för biologisk mångfald.

Utlysningen omfattar alla miljöer, det vill säga landbaserade, sötvattens- och havsmiljöer i och utanför Europa.

Behörighet och konsortium

Forskargrupper bjuds in att bilda transnationella forskningskonsortier med behöriga forskningspartners från minst 3 olika länder som deltar i ansökan och som begär stöd från minst tre olika finansieringsorganisationer (inklusive minst två olika från  EU:s medlemsstater eller associerade EU-länder).

List of Participating Countries in Horizon Europe (pdf, europa.eu)

Ansökan måste skrivas på engelska.

Regler för svenska sökande

Utlysningen har både generella och nations- eller finansiärsspecifika regler.

I denna utlysning deltar Naturvårdsverket och Rymdstyrelsen som svenska finansiärer. För svenska sökande gäller följande nationsspecifika regler:

  • Svenska sökande anger både Naturvårdsverket och Rymdstyrelsen som sin finansiär.
  • Svenska sökande kan i denna utlysning ansöka om högst 2 250 000 SEK (€225 000) per projekt, detta gäller oavsett om du söker som koordinator eller om du är medsökande (partner). Observera även att maximal finansiering gäller per projekt, om ett konsortium har två eller fler svenska partners ska samtliga partners dela på den maximala finansieringen.
  • En partner kan vara en enskild forskare eller en forskargrupp, finansiering sker dock till en medelsförvaltare som sedan kan fördela medel inom forskargruppen. 
  • En svensk sökande måste ha ett arbetspaket som använder jordobservation (Earth observation) enligt Rymdstyrelsens kriterier.
  • Ansökan måste skrivas på engelska.

Tidplan och ansökningsprocess

En tvåstegsprocess kommer att tillämpas, där det är obligatoriskt att inkomma med en förhandsansökan i det första steget och en fullständig ansökan i det andra steget, ansökan görs elektroniskt via Electronic Proposal Submission System (EPSS). Länken till EPSS kommer snart att finnas tillgänglig på Biodiversa+ webbplats:

Biodiversa+

Sista ansökningsdag för steg 1 var 9 november 2022 kl. 15:00 CET. Sista ansökningsdag för fullständig ansökan var 5 april 2023, 15:00 CET.

Utlysningstext och ytterligare information finns på engelska här, se Call documents (biodiversa.org)

Kontakt

Forskningssekreterare Hannah Östergård
hannah.ostergard@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 16 81

Forskningssekreterare Neda Farahbakhshazad
neda.farahba@naturvardsverket.se
Telefon: 010-698 12 50

Rymdstyrelsen: Selima Ben Mustapha
selima.benmustapha@snsa.se