Värdet av ekosystemtjänster

Granskad: ‎den ‎29‎ ‎augusti‎ ‎2024

Naturvårdsverket finansierade sju forskningsprojekt om ekosystemtjänster under åren 2013–2017. Resultat från satsningen sammanfattades i en uppföljningsrapport, publicerad 2018.

Resultaten från forskningssatsningen bidrar till att belysa hur värdet av ekosystemtjänster bättre kan beaktas i olika beslutssituationer. Forskningssatsningen bidrog med ökad kunskap till stöd för arbetet miljömålssystemet. Et av etappmålen innebar att betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster senast 2018 ska vara allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden, politiska avväganden och andra beslut i samhället där så är relevant och skäligt

Resultaten från forskningssatsningen ska kunna användas som underlag för integrering av ekosystemtjänster som en naturlig del av den hållbara samhällsplaneringen i Sverige, och bidra i arbetet med policyutveckling och vägledning på området. 

I mars 2017 hölls slutkonferensen för Värdet av ekosystemtjänster i Stockholm. 150 personer var på plats för att ta del av projektens resultat, erfarenheter av praktiskt arbete och paneldiskussioner om hur vi fortsätter arbetet med att integrera värdet av biologisk mångfald och av ekosystemtjänster i samhällsplaneringen.

Den sammanlagda budgeten för satsningen var 29,7 miljoner kronor.

Filmer från slutkonferensen (Youtube)

Beviljade projekt

En syntes och intervjustudie av Naturvårdsverkets forskningssatsning 2014–2017

I den här rapporten följs resultaten från de sju forskningsprojekten upp med en syntes och en fördjupning. Syftet med satsningen var att öka kunskapen till stöd för arbetet med ett av etappmålen inom miljömålssystemet, som säger att ”betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster senast 2018 ska vara allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden, politiska avväganden och andra beslut i samhället där det är relevant och skäligt”. Trots de ganska olika projekten fanns en samstämmighet gällande synen på ekosystemtjänster och hur de bättre kan tas hänsyn till i samhällsplaneringen. I en sammantagen reflektion finns mycket som talar för att nyttan av ett ekosystemtjänstperspektiv kan vara stor genom att synliggöra värdet av biologisk mångfald och lyfta fram landskapsperspektivet. Samtidigt är det utifrån denna satsning inte helt enkelt att dra slutsatser kring vilka konkreta förbättringar det i praktiken kommer att leda till. 

Författare: Marie Hedberg och Mikael Malmaeus. 

Slutrapport: Uppföljning av Värdet av ekosystemtjänster – En syntes och intervjustudie av Naturvårdsverkets forskningssatsning 2014–2017 (diva-portal.org)

Begreppet ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Genom att integrera värdet av ekosystemtjänster i beslutsfattande på kommunal och regional nivå skapas bättre underlag för en helhetsbedömning. Det gäller även kulturella ekosystemtjänster, det vill säga de tjänster som människor får direkt av naturen i form av exempelvis rekreation och estetiska upplevelser. I rapporten undersöks om etablerade teorier, begrepp och metoder från miljöpsykologisk forskning kring interaktionen mellan människa och naturmiljö kan bidra till förståelsen av kulturella ekosystemtjänster och deras värde. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid Lunds universitet och Högskolan i Halmstad. 

Författare: Eja Pedersen, Maria Johansson och Stefan Weisner. 

Slutrapport: Värdering av kulturella ekosystemtjänster baserat på bidrag till livskvalitet (diva-portal.org)

Användarblad: Hur ska vi värdera kulturella ekosystemtjänsters bidrag till livskvalitet?  (diva-portal.org)

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Att utveckla markanvändning samt integrera värdet av ekosystemtjänster i lantbrukares produktionsbeslut är nödvändigt för att möta en ökad efterfrågan av jordbruksprodukter samtidigt som de svenska miljömålen ska uppnås. I projektet har verktyg utvecklats tillsammans med mottagare, vilket säkrar relevans och att värdet av ekosystemtjänster kan kommuniceras till rätt nivå för beslut; lokal, regional och nationell. Värderingsmodellerna (verktygen) har anpassats till lokal nivå (gård), regional nivå (Skåne) och nationell nivå (Sverige) för att kunna stödja beslut om skötsel av jordbruksmark från gård till myndighet för effektiv produktion av ekosystemtjänster. I rapporten undersöks hur värdet på ekosystemtjänster och naturkapital kan användas för att göra väl grundade beslut är viktigt för att bidra till bättre underlag för beslut om jordbrukspolicy. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid Lunds universitet och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). 

Författare: Katarina Hedlund, Mark Brady, Helena I. Hanson, Jordan Hristov, Johanna Alkan Olsson, Henrik G. Smith och Fredrik Wilhelmsson. 

Slutrapport: Värdering av ekosystemtjänster inom jordbruket – för effektivt beslutsfattande  (diva-portal.org)

Användarblad: Värdering av ekosystemtjänster inom jordbruket – för effektivt beslutsfattande (diva-portal.org)  

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. För att kunna planera för uthållig markanvändning och förvaltning av naturresurser behöver beslutsfattare på olika nivåer ha tillgång till bra information om landskapens, ekosystemens och ekosystemtjänsternas tillstånd. Projektets ambition har varit att utforska konceptet ekosystemtjänster och konkretisera hur ekosystemtjänster kan tillämpas, skattas, kartläggas och användas som underlag för beslut i strategisk och operativ markanvändning, landskapsplanering och uppföljning av tillstånd och förändringar i ekosystem och landskap. Fokus har varit norra Sveriges fjäll- och boreala skogslandskap med de landskaps- och naturresurser samt markanvändningar och ekosystem som förekommer där. Projektets mål har varit att den kunskap som utvecklats och de erfarenheter som gjorts ska göras tillgängliga och användbara för beslutsfattare och praktiker. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och Man & Nature. 

Författare: Johan Svensson, Grzegorz Mikusi ´nski, Anders Esselin, Sven Adler, Malgorzata Blicharska, Marcus Hedblom, Henrik Hedenås, Per Sandström, Stefan Sandström och David Wardle. 

Slutrapport: Nationell miljöövervakning och utvärdering av ekosystemtjänster i fjäll och skog (diva-portal.org)

Användarblad: Miljöövervakningsdata för att skatta och kartlägga ekosystemtjänster (diva-portal.org)

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Värdet av ekosystemtjänster behöver också tydligt och systematiskt integreras i politiska beslut och i förvaltningen av våra gemensamma naturresurser, på alla dess nivåer. Övergödningen av Östersjön är ett fortsatt stort problem. Projektet Values har visat hur kartering, kvantifiering och värdering av ekosystemfunktioner kan användas för att visa på värde och nytta av olika typer av ekosystemtjänster i relation till mänsklig påverkan i form av invasiva arter och övergödning i två studiesystem, djupa sedimentbottnar och grunda kustområden. I rapporten visas att vi för att kunna ta hänsyn till ekosystemtjänster i beslutsfattande och förvaltning, behöver kartlägga dem och övervaka förändringar i deras tillstånd. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid AquaBiota Water Research, SLU och SU Östersjöcentrum.  

Författare: Antonia Nyström Sandman, Ulf Bergström, Ing-Marie Gren, Göran Sundblad, Wondmagegn Tafesse Tirkaso och Sofia A Wikström. 

Slutrapport: VALUES – Värdering av akvatiska livsmiljöers ekosystemtjänster (diva-portal.org)  

Användarblad 1: Värdering av ekosystemtjänster i havsmiljö: ekonomiska konsekvenser av invasiva arter. (diva-portal.org)

Användarblad 2: Värdering av ekosystemtjänster i havsmiljö: kustnära rovfiskars ekosystemtjänster. (diva-portal.org)

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Att integrera ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar och samhällsekonomiska konsekvensanalyser kan bidra till bättre beslutsunderlag, att beslutsprocesser underlättas och att fler människor kan känna sig delaktiga i besluten. Genom att undersöka tre fallstudier – en gruvetablering, en vindkraftpark till havs och en kommunal översiktsplan – visas hur ekosystemtjänster påverkas av exploatering och infrastrutur, men också hur ett synliggörande av dessa ekosystemtjänster gör att bättre hänsyn kan tas till hur människans nyttjande av naturen påverkas av olika exploateringar och största möjliga samhällsnytta kan skapas. I rapporten undersöks både möjligheter och hinder, och vilka praktiska konsekvenser en integrering av ekosystemtjänster i beslutsprocesser skulle innebära. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Enveco Miljöekonomi AB.  

Författare: Mikael Malmaeus, Karin Hansen, Linus Hasselström, Erik Lindblom, Katja Norén, Åsa Soutukorva, Tore Söderqvist och Annika Tegeback. 

Slutrapport: Ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar och samhällsekonomiska konsekvensanalyser (diva-portal.org) 

Användarblad: Ekosystemtjänster i MKB och samhällsekonomiska konsekvensanalyser (diva-portal.org)

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Att integrera ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar och samhällsekonomiska konsekvensanalyser kan bidra till bättre beslutsunderlag, att beslutsprocesser underlättas och att fler människor kan känna sig delaktiga i besluten Projektet har genom en samverkansprocess mellan forskare från Stockholm Resilience Centre och en rad olika landskapsaktörer i avrinningsområdet kring Helgeån i Sydöstra Sverige, utforskat hur ekosystemtjänstbegreppet öppnar upp nya möjligheter för att på ett sammanhållet vis arbeta med hållbar utveckling. Rapporten visar att det finns en stor potential för att vidareutveckla den här typen av lokalt förankrade ekosystemtjänstanalyser, som beskriver landskapet utifrån dess förmåga att producera ett brett spektrum försörjande, reglerande och kulturella tjänster. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.  

Författare: Elin Enfors-Kautsky. 

Slutrapport: Samförvaltning av interagerande ekosystemtjänster i Helgeåns avrinningsområde (diva-portal.org)

Användarblad: [inget användarblad pga försening]

Ekosystemtjänster kan bidra till att synliggöra värden i naturen som människor är beroende av för sin överlevnad och sin välfärd. Att öka förståelsen för hur ekosystemtjänstperspektivet kan integreras i kommunernas plan- och beslutsprocesser är viktigt. Detta då begreppet ekosystemtjänster förväntas bli ett viktigt konceptuellt verktyg i utvecklingen av ett mer ekologiskt hållbart samhälle och uppnåendet av de svenska miljömålen. Syftet med projektet har varit att undersöka vilka förutsättningar som finns i kommunerna för att ta emot och börja använda begreppet ekosystemtjänster som ett konceptuellt verktyg, så att större hänsyn kan tas till de ekosystemtjänster som finns inom kommunerna. Projektet genomfördes i sju skånska kommuner. Studien visar att implementeringen av EST-begreppet inom kommunerna befinner sig i en fas där många nu känner till begreppet, men där en djupare förståelse av det ännu inte har uppnåtts, och många efterfrågar mera kunskap. Studien visar på ett konkret sätt hur begreppet ekosystemtjänster kan komma till praktisk nytta. Den här rapporten är ett resultat från ett av sju projekt inom forskningssatsningen Värdet av ekosystemtjänster och har författats av forskare vid Högskolan i Kristianstad, Lunds universitet och SLU. Projektet finansierades av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag och Region Skånes Miljövårdsfond.  

Författare: K. Ingemar Jönsson, Nils Ekelund, Christine Wamsler, Ebba Brink, Thomas Beery, Thomas R. Palo, Per Schubert, Sanna Stålhammar, Torleif Bramryd och Michael Johansson. 

Slutrapport: Implementering av ekosystemtjänstbegreppet i kommunal verksamhet (diva-portal.org)

Användarblad: Ekosystemtjänstperspektivet i kommunernas plan- och beslutsprocesser (diva-portal.org)