Scenarier för uthålligt brukande

Granskad: ‎den ‎5‎ ‎september‎ ‎2023

Sveriges skogar genererar en mängd ekosystemtjänster för människan. Naturvårdsverket har finansierat ett forskningsprojekt som gör det möjligt för fler intressen att delta i planeringen av skogslandskapets långsiktiga utveckling.

Projektet VALKMAN har utvecklat en värde- och kunskapsbaserad modell för förvaltning av det framtida landskapet. Resultatet kan användas hos länsstyrelser och Skogsstyrelsen i rådgivningsprocesser relaterat till grön infrastruktur, samt i samverkansprocesser mellan exempelvis skogsbruk och rennäring. Modellen innefattar metoder för att

  • skatta tillgången på så kallade ekosystemvärden
  • utarbeta kontrasterande scenarier för skogslandskapets utveckling
  • involvera intressenter i planeringsprocessen för den framtida skogsförvaltningen.

Två studieområden

I ett första steg genomfördes skogsexkursioner med en rad intressenter för att identifiera vilka mål de har med brukandet av skogen. Samband och motsättningar mellan olika mål identifierades och gav struktur åt planeringsproblemet. Exkursionerna utfördes i två studieområden, ett i Västerbotten och ett i Norrköpingstrakten. Det norra studieområdet fokuserade på tillgången på bär, vilt och renlav. I det södra området var fokus på rekrea­tion och friluftsliv. Bland de deltagande intressenterna fanns bland annat representanter från skogsbolag, länsstyrelser, samebyar, jaktlag samt Naturskyddsföreningen.

Så synliggörs olika intressen

I steg två togs olika skötselscenarier fram, samt utvärdering av scenariernas effekter på de olika målen. Här användes också nya metoder för att skatta tillgången på till exempel marklav och blåbär. Resultaten användes sedan i steg tre för att låta intressenterna gradera de olika skötselscenarierna. Slutresultatet är en rangordning som beskriver hur väl olika alternativa scenarier uppfyller de mål man ställt upp utifrån hur viktiga intressenterna bedömt att dessa är. I detta steg utvecklades och testades arbetssätt för att involvera intressenter i planerings- och beslutsprocessen.

Metoder för bättre beslutsfattande

Flermålsanalys (Multiple Criteria Decision Analysis) hade en central roll i steg tre. Flermålsanalys är en uppsättning metoder som har utvecklats för beslutsfattande i situa­tioner där det behöver göras avvägningar mellan olika mål. Metoderna bidrar till att göra beslut strukturerade och transparenta och ger utrymme för att involvera olika intressenter och subjektiva preferenser i planeringsprocesser.

Flermålsanalys är en användbar metod för att finna en samverkansprocess som tar hänsyn till både kvantitativa data och subjektiva värden. Resultaten som tas fram med flermålsanalys kan vara värdefulla som stöd för planering och som underlag för diskussioner med intressenter, men bör inte betraktas som ”det enda rätta sättet” eller något som ska implementeras till punkt och pricka.

Slutrapport

Fakta om projektet

Projektets namn: Värde- och kunskapsbaserade scenarier för uthålligt brukande, VALKMAN

Pågår: 2016–2019

Naturvårdsverket bidrar med: 3,5 miljoner kronor

Projektledare: Tomas Lämås, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tomas.lamas@slu.se

Medverkar i projektet: Sven Adler, SLU. Henrik Hedenås, SLU. Hampus Holmström, SLU. Grzegorz Mikusinski, SLU. Eva-Maria Nordström, SLU. Elin Ångman, SLU. Karin Öhman, SLU.