Internationella satsningar

Granskad: ‎den ‎27‎ ‎december‎ ‎2023

Internationell forskningssamverkan som finansieras via miljöforskningsanslaget.

Via miljöforskningsanslaget finansierar Naturvårdsverket svenska forskargruppers deltagande i internationella forskningsprojekt och samarbeten. Pågående satsningar finns listade nedan.

Forskningsenheten bevakar också internationell forskning av betydelse för Naturvårdsverkets arbete.

EU:s ramprogram för forskning och innovation

Naturvårdsverket deltar i flera europeiska samarbeten inom forskningsramprogrammen, både det nuvarande Horisont Europa som pågår 2021–2027 samt det föregående Horisont 2020. Deltagande medfinansieras av EU i olika grad.

Om Horisont Europa (ec.europa.eu)

Horisont Europa

Biodiversa+

Biodiversa+ är ett partnerskap med 74 organisationer från 37 länder som pågår 2021–2028. Biodiversa+ samfinansierar forskning och utvecklar miljöövervakning av biologisk mångfald. Naturvårdsverket leder ett område och är aktiv deltagare i andra. Naturvårdsverket, Formas och Rymdstyrelsen är svenska partners.

BiodivERsA var ett ERA-net under det tidigare H2020 som efter sju års verksamhet avslutas under 2022. Erfarenheterna förs över till Biodiversa+.

Övergripande information om Biodiversa+ (pdf kB)

Webbplats för Biodiversa+

Biodiversa+ på Youtube

Kontakt: Hannah Östergård Roswall
hannah.ostergard.roswall@naturvardsverket.se

PARC – Partnership for the Assessment of Risk from Chemicals

Inom ramen för ett europeiskt konsortium har Naturvårdsverket deltagit i utformningen också av detta partnerskapsprogram. Naturvårdsverket är avtalstecknare för Sverige, och samarbetar med tolv andra svenska aktörer, däribland Kemikalieinspektionen.

Genom ett brett samarbete mellan europeiska myndigheter och forskare har PARC potential att bidra till kunskapsutvecklingen för att bättre anta utmaningarna i Gröna givens nollutsläppsvision och EU:s kemikaliestrategi för en giftfri miljö. PARC pågår 2022–2028.

The European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC) (anses.fr)

Kontakt: Linda Linderholm
linda.linderholm@naturvardsverket.se

Horisont 2020

BiodivRestore – Bevarande och restaurering av akvatiska och terrestra ekosystem

Naturvårdsverket finansierar under åren 2022–2024 svenska forskares deltagande i 11 av 22 forskningsprojekt inom utlysningen BiodivRestore. BiodivRestore var en gemensam utlysning av BiodivERsA och Water JPI under Horisont 2020.

Mer information om projekten i BiodivRestore (pdf 137 kB)

Water JPI:s webbplats

Om Horisont 2020 (ec.europa.eu)

Kontakt: Neda Farahbakhshazad
neda.farahba@naturvardsverket.se

HBM4EU – Human Biomonitoring for Europe

HBM4EU var ett projekt medfinansierat av EU under H2020 i vilket 30 europeiska länder, 116 partners och Europeiska miljöbyrån (EEA) deltog. HBM4EU utvecklade strategier, riktlinjer och harmoniseringsmetoder för EU, och ett helt analytiskt QA/QC program för att förbättra möjligheten att jämföra data och dess användning för framtagande av policy. Projektet har medfört att det nu finns ett europeiskt  nätverk av HBM-laboratorier för kemiska analyser, av kvalificerade/expert-laboratorier, analytisk metodutveckling och stöd för QA för HBM4EU-prioriterade substanser. Samordnade HBM4EU-studier skapade ny, jämförbar data, och fick fram information om aktuell exponering av utvalda substanser i befolkningen. 

Projektet skapade en grund för en långsiktig plattform för human biomonitorering i Europa och var föregångare (bland flera) till PARC. Naturvårdsverket var avtalstecknare och samordnare för Sverige. Övriga svenska deltagare (tredje part) var Lunds Universitet, Umeås universitet, Livsmedelsverket och Karolinska Institutet. Projektet pågick under 2017–2022.

HBM4EU:s webbplats

Övriga samarbetsprojekt inom miljöforskning

IPBES – biodiversitet och ekosystemtjänster

Sveriges bidrar till och deltar i arbetet inom den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster (IPBES).

IPBES

Kontakt: Thomas Lyrholm
thomas.lyrholm@naturvardsverket.se