Svenska kommuners betydelse för hållbar utveckling och konsumtion

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎oktober‎ ‎2024

Naturvårdsverket har finansierat ett forskningsprojekt som beskriver kommunernas drivkrafter, erfarenheter och kunskaper om hållbar konsumtion.

Projektet har genomförts av forskare vid SEI, Stockhom Environment Institute. Forskarna har använt tre huvudsakliga metoder: granskning av den vetenskapliga litteraturen om kommunernas roll att främja hållbar konsumtion, en enkätstudie till Sveriges kommuner och länsstyrelser, samt två fördjupade fallstudier av kommunerna Lund och Upplands Väsby.

Samarbete ger framgång

Resultaten visar att många kommuner idag arbetar med flera åtgärder för att främja hållbar konsumtion. Arbetet spänner över områden som till exempel livsmedel, upphandling, energi, avfall, energianvändning och transporter. De styrmedel som används är framför allt informativa och administrativa.

Samarbete genom nätverk och investeringar är viktiga stöd i arbetet och framhålls också i den internationella litteraturen som framgångsfaktorer. Resultat visar även att upphandling ses som ett viktigt styrmedel men svårt att tillämpa på grund av bristande resurser och kunskap. Kommunerna rapporterar också om svårigheter att förstå och följa upp miljöbelastningen från inköp.

Mer vägledning efterfrågas

Kommunerna visar en drivkraft i arbetet, men efterfrågar mer vägledning från nationell nivå för att avancera verksamheten. Politiskt stöd är mycket viktigt för att få tillräckligt med resurser samt stöd för att genomföra åtgärder. För att lyckas i arbetet framhålls även samarbete över förvaltningsgränser samt kompetens och tid som centrala faktorer.

Indikatorer kan vara ett viktigt incitament för att adressera hållbar konsumtion, men brist på data hämma ofta kommunernas möjligheter att utvärdera effekterna av olika åtgärder och styrmedel. En förbättrad uppföljning och utvärdering anses vara viktigt för att öka engagemanget för åtgärder som adresserar hållbar konsumtion.

Forskarnas rekommenderar bland annat att:

  • Stärka kommunernas möjligheter till lärande, erfarenhetsutbyte och samarbeten.
  • Säkerställa brett politiskt stöd genom att exempelvis se över fördelningen av ansvar från lokal till nationell nivå, och avsätta tillräckligt med resurser.
  • Ge kommunerna stöd genom mer vägledning och gemensamma riktlinjer från nationell nivå och inom ramen för det kommunala självstyret. Det gäller såväl styrmedel och åtgärder såsom sammanställningar av konsumtionsbaserade data och indikatorer.
  • Stärka kommunernas kapacitet att sammanställa data från upphandling och inköp.

Slutrapport

Fakta om projektet

Projektets namn: Drivkrafter för en hållbar konsumtion (UNLOCK)

Pågår: 2016–2020

Naturvårdsverket bidrar med: 6 miljoner kronor

Deltagare: Karin André, Katarina Axelsson, Elena Dawkins, Åsa Gerger Swartling och Andrea Norgren. Samtliga från SEI.

Projektledare: Karin André, SEI

Kontakt: karin.andre@sei.org