Styrmedel för livscykler

Granskad: ‎den ‎13‎ ‎november‎ ‎2023

För att skapa förutsättningar för en övergång till cirkulär ekonomi krävs kombinationer av styrmedel som samverkar. Naturvårdsverket har finansierat ett forskningsprojekt som kan hjälpa till att identifiera dessa kombinationer.

För att klara miljömålen behöver samhällets förbrukning av icke-förnybara råvaror i stort sett komma ner på noll. De förnybara resurserna bör inte minska över tid medan utsläppen av miljöfarliga ämnen måste minska. Samhället behöver därför ställa om till en mer cirkulär ekonomi.

I den nuvarande linjära ekonomin utvinner vi råvaror för tillverkning av produkter som konsumeras och blir avfall. I en cirkulär ekonomi är till exempel material och produkter utformande för att ingå i kretslopp där de återutnyttjas i produktion respektive konsumtion.

Att skapa förutsättningar för en övergång till cirkulär ekonomi kräver kombinationer av styrmedel som samverkar. Projektet POLICIA har tillämpat en ny tvärvetenskaplig strategi inom styrmedelsforskning som kombinerar modeller för cirkulär ekonomi med livscykelanalys. Forskarnas underlag kan användas för att identifiera och analysera kombinationer av styrmedel, antingen för att nå samhällsekonomiskt effektiva lösningar eller nå miljömål med kostnadseffektiva åtgärder i denna övergång.

Aktörer längs produkternas livscykler behöver förändra sina beteenden. Samtidigt påverkar aktörerna varandra på flera marknader som är sammankopplade via flöden av produkter, material och energi. Ett styrmedel riktat till en aktör kommer därför att påverka även andra aktörers beteenden. Nya marknader för återtillverkning och återanvändning behöver skapas. Då är det viktigt att befintliga marknader för exempelvis materialåtervinning inte tränger tillbaka dessa nya marknader.

Slutrapport

Mer information

Fakta om projektet

Projektets namn: Policies for Lifecycles – an Integrated Assessment (POLiCIA)

Pågår: 2016–2020

Naturvårdsverket bidrar med: 5,7 miljoner kronor

Deltagare: IVL Svenska Miljöinstitutet, Handelshögskolan i Göteborg,
Chalmers Tekniska Högskola

Projektledare: Magnus Hennlock, IVL Svenska Miljöinstitutet

Kontakt: magnus.hennlock@ivl.se