Nudge för naturen – fungerar det?
Ett forskningsprojekt har genomfört och utvärderat tre fallstudier och ger en överblick över vilka typer av grön nudge som har utvärderats.
Naturvårdsverket har finansierat ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet om metoden nudging. Projektet har genomfört och utvärderat tre fallstudier och ger en överblick över vilka typer av grön nudge som har utvärderats.
En grön nudge syftar till att påverka konsumenters beteende i en mer hållbar riktning. Forskare vid Göteborgs universitet har genomfört och utvärderat tre fallstudier. De beskriver steg-för-steg hur en nudge kan utformas och utvärderas. Rapporten ger en överblick över vilka typer av grön nudge som har utvärderats och tar även upp etiska aspekter på metoden.
Projektets slutrapport vänder sig till praktiker som är intresserade av att tillämpa nudge och beteendeekonomi i sitt arbete.
En väl utförd nudge kräver planering och kunskap. Praktiker som vill arbeta med nudge rekommenderas samarbete med experter inom organisationer eller universitet för att designa, genomföra och utvärdera interventionen.
En grön nudge är ett miljöekonomiskt styrmedel, som ska ses som ett komplement till traditionella styrmedel som exempelvis miljöskatter eller information.
Slutrapport
Nudge som ett miljöekonomiskt styrmedel
Användarblad som bygger på forskningsrapporten:
Fakta om projektet
Projektets namn: Nudge för naturen – fungerar det?
Pågår: 2016–2019
Naturvårdsverket bidrar med: 3,6 miljoner kronor
Deltagare: Fredrik Carlsson, Verena Kurz, Göteborgs universitet
Projektledare: Fredrik Carlsson, Göteborgs universitet
Kontakt: fredrik.carlsson@economics.gu.se