NATURVÅRDSVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING

Föreskrifter om handel med utsläppsrätter

  • (Upphävd: 2017-12-31)

Tillämpningsområde

Dessa föreskrifter gäller anläggningar och flygverksamheter som omfattas av lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter.

Här finns bestämmelser om tillstånd till utsläpp av växthusgaser och om tilldelning av utsläppsrätter. Bestämmelserna riktar sig till verksamhetsutövare, länsstyrelser och kontrollörer som verifierar uppgifter i en ansökan om tilldelning av utsläppsrätter.

I de här nya föreskrifterna har vi tagit bort kravet på att länsstyrelserna ska meddela ett nytt tillstånd efter anmälan om byte av övervakningsmetod.

Från och med den 1 januari 2013 regleras övervakning av utsläpp av växthusgaser, innehåll i utsläppsrapporter och verifiering av utsläppsrapporter i två nya EU-förordningar om övervakning och rapportering samt om ackreditering och verifiering. Dessa delar har därför tagits bort ur Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2007:5. Det som återstår av dessa föreskrifter har slagits ihop med NFS 2011:3.

Övergångsbestämmelser

De gamla föreskrifterna och allmänna råden i NFS 2007:5 och de gamla föreskrifterna i NFS 2011:3 gäller för övervakning, rapportering och verifiering av 2012 års utsläpp.

De gäller även vid prövning av ansökan om tilldelning av utsläppsrätter till befintliga anläggningar i ärenden som inletts före den 30 juni 2011.

Bemyndigande

Tryckt version av föreskrifter och allmänna råd

Gällande föreskrifter och allmänna råd finns att beställa som trycksak. Du kan även prenumerera på tryck version av nyutgivna författningar. Konsoliderade versioner finns inte som trycksak.

Beställ tryckt version hos Norstedts Juridik