Klimatklivet vill se fler investeringar för ett fossiloberoende jordbruk

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎februari‎ ‎2024

Investeringar i ny teknik inom jordbruket har en potential att bidra till att fossila bränslen ersätts med biobränslen eller el. Ett viktigt steg både för klimatmålen och för svenska lantbrukares konkurrenskraft samtidigt som det bidrar till en minskad sårbarhet i livsmedelskedjan. Klimatklivet ser därför gärna fler ansökningar som bidrar till ett fossiloberoende jordbruk.

Ett stöd för klimatinvesteringar kan bidra till att fler lantbrukare själva kan ta steget och investera. Många lantbrukare har tillgång till egen skogsråvara eller flis som kan användas för uppvärmning, eller gödsel som kan rötas till biogas. Elproduktion från biogas kan dessutom öka självförsörjningen av både värme och el.

Elektrifiering och automatisering inom lantbruket är också vanliga åtgärder, investeringar med många fördelar. Förutom minskade klimatutsläpp skapas en bättre arbetsmiljö och tunga arbetsmoment kan ersättas av maskiner, det ger även en bättre djurhälsa och lönsamhet på sikt. Vi ser också ett ökat intresse för bevattningsåtgärder och biokol.

Ensilageskörd, Horn, Östergötland

Vilken typ av åtgärder?

  • Byte från fossila bränslen till förnybara, till exempel flis och pellets (värmepannor för uppvärmning och torkning av spannmål, biokolspannor).
  • Kulvertdragning, flisförråd och andra nödvändiga kringkostnader som kopplar till byte av värmesystem.
  • Investeringar för eldrift i fordon, t ex eldrivna bevattnings- och gödselpumpar.
  • Automatiserade eldrivna system för utfodring och utgödsling.
  • Tillvarata gödsel för att producera biogas, inklusive elproduktion från biogas.

Fröstorps mjölk i Västergötland är ett av de lantbruk som vill producera el med gårdens gödsel. Genom en ny biogasanläggning kommer de att bli helt självförsörjande på el. Investeringen kommer inte bara producera el och minska klimatpåverkan, den bidrar också till att trygga livsmedelsproduktionen.

Biogas från gödsel gör Fröstorp självförsörjande på el

Klimatklivet

Vill du veta mer?

Vill du söka stöd för grön omställning? Här hittar du samlad information om Klimatklivet.

Läs mer om Klimatklivet
Klimatklivets logotyp
Logotyp, EU