Uppdrag och roll

Vad i Naturvårdsverkets uppdrag och roll behöver vi särskilt ta fasta på i kommunikationen och kommunikationsarbetet?

Naturvårdsverket är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Sveriges miljömål styr vårt arbete. Vi arbetar med miljöfrågor inom Sverige, inom EU och internationellt. Vi driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra. 

Regeringens instruktion till Naturvårdsverket

I instruktionen framgår att Naturvårdsverket har en central roll i miljöarbetet och ska vara pådrivande, stödjande och samlande i genomförandet av miljöpolitiken. I kommunikationen behöver vi ta fasta på det faktum att vi är den centrala miljömyndigheten och att vår roll är att vara just pådrivande, stödjande och samlande. I kommunikationen behöver vi agera både för att myndigheten i stort ska uppfattas som den roll som har pekats ut, men vi behöver också bidra till den rollen i hur vi lägger upp kommunikationsarbetet. 

I instruktionen finns dessutom en del som har särskild betydelse för kommunikationsarbetet. 

3 §  Naturvårdsverket ska inom sitt ansvarsområde särskilt:

6. på ett kostnadseffektivt sätt göra kunskaper om miljön och klimatet samt miljö- och klimatarbetet tillgängliga för myndigheter, allmänheten och andra berörda

Naturvårdsverkets instruktion (riksdagen.se)

Globala överenskommelser och avtal

Utöver vårt uppdrag och roll påverkas vi av globala avtal och överenskommelser som Sverige har accepterat, som Parisavtalet och Århuskonventionen. Följande delar i Parisavtalet och Århuskonventionen påverkar särskilt kommunikationen och prioriteringen av kommunikationsarbetet. 

I Parisavtalet artikel 12 står att:

Parties shall cooperate in taking measures, as appropriate, to enhance climate change education, training, public awareness, public participation and public access to information, recognizing the importance of these steps with respect to enhancing actions under this Agreement.

Som Sveriges miljömyndighet behöver vi ta fasta på att öka medvetenheten samt tillgången på information om klimatförändringar. Det behöver ske tillsammans med andra myndigheter, inte minst SMHI som har i uppdrag att producera, sammanställa och förmedla information och kunskap om klimatförändringar och klimatanpassning.

Parisavtalet 

I Århuskonventionen är det framförallt den första av tre pelare som påverkar kommunikationen:

The right of the citizens to receive environmental information that is held by public authorities. 

En kort beskrivning av begreppet miljöinformation är; all information om tillståndet för olika delar av miljön och samspelet mellan dessa delar, faktorer som påverkar dessa delar samt tillståndet för människors hälsa, säkerhet, livsvillkor etc. 

Det som påverkar kommunikationsarbetet ytterligare är att Naturvårdsverket är utpekad som svensk nod för informationsförmedling, vilket i praktiken innebär att sprida information om de tre pelarna men också förmedla information om var miljöinformation finns tillgänglig. 

Århuskonventionen

Naturvårdsverkets roll

Pådrivande, stödjande, samlande..fylla på