Trafikolyckor klövvilt
Här presenteras statistik över antalet hanterade trafikolyckor med klövvilt per år, från 2019 till 2024.
Antalet trafikolyckor påverkas bland annat av viltstammarnas storlek, mängden trafik, fordonens hastighet och hur infrastrukturen är utformad.
Minska risken för viltolycka
Risken för att möta vilt på vägarna finns året om och dygnet runt. Var särskilt uppmärksam i gryning och skymning då viltet ofta är i rörelse. Var även uppmärksam på viltvarningsskyltar, på omgivningen och håll hastighetsbegränsningarna. Tänk på att viltstängsel inte garanterar att det inte finns vilt längs körstäckan.
Detta gäller om du kolliderar med vilt
Enligt § 40 i jaktförordningen måste man så snart som möjligt kontakta polisen via 112 om man kolliderar med en björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn. Polisen ska underrättas även om djuret inte är synligt skadat. Att inte underrätta polisen är straffbart och belagt med böter. Platsen för kollisionen måste också markeras. Eftersöksjägare som ingår i Nationella viltolycksrådet (NVR) gör, på uppdrag av polisen, eftersök på trafikskadat vilt.
Uppdrag hos myndigheter och organisationer
Polismyndigheten har ansvar för organisation och samordning av verksamhet för eftersök av trafikskadat vilt.
Trafikverket ansvarar för det förebyggande arbetet för att minska viltolyckorna på det statliga väg- och järnvägsnätet.
Naturvårdsverket ansvarar bland annat för att utforma föreskrifter som reglerar hur eftersök av trafikskadat vilt utförs. Som sektorsansvarig jakt- och viltmyndighet arbetar Naturvårdsverket för att även viltolycksproblematiken alltid finns med som ett relevant underlag vid förvaltningsåtgärder eller beslut, exempelvis kopplat till föreskrifter och mallar för skötsel- och förvaltningsplaner. Exempel på detta är att det i den nationella förvaltningsplanen för vildsvin finns ett resultatmål om färre trafikolyckor med vildsvin inblandade.
Svenska Jägareförbundet (SJF) har ett uppdrag att organisera och tillhandahålla kompetenta ekipage för eftersök, för att minska lidandet hos påkörda och skadade vilt.
Relaterade länkar
Viltolycksstatistiken som visas på den här sidan har hämtats från Nationella viltolycksrådet (NVR). Statistiken redovisar antal uppdrag som uppdragstagare inom NVR har genomfört i form av antal hanterade trafikolyckor på väg och järnväg. Det betyder att siffrorna motsvarar de olyckor som har anmälts till Polisen.
Nationella viltolycksrådet (viltolycka.se)
NVR är ett forum för samverkan om viltolycksfrågor. I NVR ingår Polismyndigheten, Trafikverket, Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet samt Jägarnas Riksförbund. Samverkan sker nationellt och regionalt. De organisationer och myndigheter som ingår i NVR har alla olika roller och delansvar i arbetet med viltolyckor. NVR:s övergripande mål är att samverka och samarbeta för att hantera viltolyckor i Sverige på ett effektivt sätt för alla inblandade samt att minska djurens lidande.
Viltolycksstatistiken bygger på uppgifter från uppdragstagare inom NVR. En uppdragstagare kan tilldelas olika typer av uppdrag efter att en viltolycka anmälts och kommit in till Polisen. Uppdragstagaren rapporterar till NVR och det är de rapporterna som ligger till grund för all statistik som visas på viltolycka.se.
Statistiken vi sammanställt på denna sida redovisar antal uppdrag som uppdragstagare inom NVR har genomfört i form av antal hanterade trafikolyckor på väg och järnväg.
Insamlade data är viktiga underlag inom såväl den nationella som den regionala och lokala klövviltsförvaltningen.