Järv, antal föryngringar i Sverige

Granskad: ‎den ‎22‎ ‎november‎ ‎2024

Konstaterade föryngringar (honor med årsungar) av järvar i Sverige från 2003 till 2024.

      Järvstammens utveckling

      Resultatet av järvinventeringen 2024 är 64 järvföryngringar (honor med årsungar) i Sverige utom Norrbotten. Med 40 uppskattade föryngringar i Norrbotten blir den totala siffran för Sverige 104 föryngringar.

      Antalet individer i populationen presenteras senare under året när rapporten från DNA-inventeringen och tillhörande populationsuppskattning är färdig.

      Järv, antal individer i Sverige

      Från och med nästa år kommer järvstammen i Sverige enbart att inventeras med hjälp av DNA-inventering vilket innebär att det fastställda resultatet då kommer att gälla antal individer. Detta är därför sista året som data på antal järvföryngringar i Sverige kommer att uppdateras.

      Att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera faktorer.

      Det kan till exempel vara brist på spårsnö, järvarnas benägenhet att stanna kvar i sina hemområden samt att antalet järvhonor som föder ungar varierar mellan åren. Enstaka år kan en stor andel av de vuxna honorna få ungar medan det andra år är en mindre andel.

      Andra viktiga faktorer är födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet samt effekten av olika former av jakt. Det tas hänsyn till detta när populationsuppskattningen ska beräknas.

      Förvaltning av järv

      Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, det vill säga det minsta antalet järvar som behöver finnas i Sverige, är minst 600 individer. Järvarna fortsätter att sprida sig österut och söderut till skogslandet inom och utanför renskötselområdet, vilket är ett av målen för förvaltningen.

      Mot bakgrund av de senaste årens populationsuppskattningar, har utrymmet för jakt varit begränsat. Dock har skyddsjakt samt viss licensjakt skett i syfte att begränsa skador för renskötseln.

      Mer information

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket