Järv, antal föryngringar i Sverige
Konstaterade föryngringar (honor med årsungar) av järvar i Sverige från 2003 till 2023.
Järvstammens utveckling
Resultatet av järvinventeringen 2023 är 155 järvföryngringar (honor med årsungar) i Skandinavien, varav 76 i Sverige (utom Norrbotten, se nedan) och 64 i Norge. Med 30 uppskattade föryngringar i Norrbotten blir den totala siffran för Sverige 106 föryngringar.
Antalet individer i populationen presenteras senare under året när rapporten från DNA-inventeringen och tillhörande populationsuppskattning är färdig.
Järv, antal individer i Sverige
Att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet eftersom inventeringen kan påverkas av flera faktorer.
Det kan till exempel vara brist på spårsnö, järvarnas benägenhet att stanna kvar i sina hemområden samt att antalet järvhonor som föder ungar varierar mellan åren. Enstaka år kan en stor andel av de vuxna honorna få ungar medan det andra år är en mindre andel.
Andra viktiga faktorer är födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet samt effekten av olika former av jakt. Det tas hänsyn till detta när populationsuppskattningen ska beräknas.
Förvaltning av järv
Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, det vill säga det minsta antalet järvar som behöver finnas i Sverige, är minst 600 individer. Järvarna fortsätter att sprida sig österut och söderut till skogslandet inom och utanför renskötselområdet, vilket är ett av målen för förvaltningen.
Mot bakgrund av de senaste årens populationsuppskattningar, har utrymmet för jakt varit begränsat. Dock har skyddsjakt samt viss licensjakt skett i syfte att begränsa skador för renskötseln.
Mer information
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Inventering av antalet järvar och deras utbredning är grunden för järvförvaltningen. Utifrån inventeringsresultaten går det att beräkna hur många järvar som finns.
Kunskapen om djurens förekomst och utbredning är nödvändig för en hållbar och långsiktig förvaltning, samt utgör bland annat grund för beslut om jakt och ersättning till samebyarna för förekomst av rovdjur.
Hur inventeras järv?
Inventering av järv vid lyor bygger i huvudsak på att hitta och registrera föryngringar (honor med årsungar). Järvarna spåras när det är snö, i syfte att hitta de lyor där honorna har fött ungar under vintern. Lyorna besöks sedan vid ett flertal tillfällen för att dokumentera järvens aktivitet vid lyan och för att säkerställa att det är en lya med ungar och inte en plats för lagring av mat eller en daglega. Till hjälp vid inventering av lyor används i stor utsträckning viltkameror med rörelsesensorer.
En kompletterande metod till att leta lyor är att samla in prover av biologiskt material i form av spillning, hår eller sekret. Proverna DNA-analyseras och resultaten används framför allt för att särskilja närliggande föryngringslokaler (områden med lyor) åt genom att identifiera olika individer.
Länsstyrelsernas fältpersonal letar järvlyor och järvspår och tar emot rapporter från samebyar och allmänheten. Länsstyrelsen inventerar och följer upp inrapporterade observationer i enlighet med fastställda regelverk årligen under perioden 1 februari till 31 juli. I renskötselområdet sker inventeringsarbetet till stor del i samarbete med samebyarna. För att inventeringen ska vara jämförbar mellan olika områden och år har Sverige och Norge sedan 2014 gemensam metodik.
För att ytterligare förbättra inventeringarna och skapa säkrare inventeringsresultat, uppmanas intresserad allmänhet att bidra med sina rovdjursobservationer i Skandobs (via mobilappen Skandobs touch eller på www.skandobs.se) eller till Länsstyrelsen i ditt län.
Populationsuppskattning
För att uppskatta hur stor järvpopulationen är räknas antalet föryngringar om till antal individer. Omräkningen görs genom en populationsmodell (Landa m.fl. 1998) som baserar sig på ett genomsnitt av antal föryngringar de senaste tre åren. Detta för att ge ett mer korrekt mått på populationsstorleken, då ett specifikt år med dålig reproduktionsframgång inte nödvändigtvis motsvarar en nedgång i den vuxna populationen.
Utvecklingsarbete pågår
Naturvårdsverket arbetar tillsammans med Sametinget för att övergå till DNA-baserad inventering av järv. Innan det kan bli aktuellt att ändra inventeringsmetod måste först befintliga regelverk ändras samtidigt som ett nytt ersättningssystem för rovdjursförekomst i renskötselområdet utvecklas. Redan idag presenteras en uppskattning av populationens storlek utifrån data från DNA-analyser och populationsmodellering (RovQuant).
Samarbete med Norge
Sverige och Norge samarbetar kring inventeringar av stora rovdjur. Inventeringen i Norge är inte reglerad i föreskrift som i Sverige, men styrs av samma instruktioner och faktablad.
Förordningar och föreskrifter
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket