Gås, antal individer i Sverige

Granskad: ‎den ‎16‎ ‎januari‎ ‎2024

Antalet vilda gäss i Sverige har ökat under en längre tid. Vanligast och ökande i antal är den vitkindade gåsen och grågåsen medan kanadagåsen minskar i antal.

      Under den årliga nationella hösträkningen av gäss 2022 beräknades det totala antalet gäss i Sverige under oktober månad uppgå till över 500 000 individer. Detta innebär att gässen har en fortsatt positiv trend, vilket är i linje med utvecklingen sedan början av 2000-talet. Trenden ser dock olika ut för olika gåsarter.

      Sverige är en rastplats för många olika arter av gäss. Gåsräkningen redovisar för nio olika arter, där sädgåsen därtill delas upp i två underarter (tajga- och tundrasädgås). Det finns ytterligare gåsarter (nilgås, stripgås, snögås och dvärgsnögås) som ibland förekommer i Sverige, men eftersom de är i så låga antal och inte häckar i Sverige anses de inte vara etablerade arter. (I diagrammet ovan inkluderas inte fjällgås, prutgås eller rödhalsad gås. De ingår däremot i den rapport som Lunds universitet har tagit fram.)

      Av de etablerade arterna är vitkindad gås den vanligast förekommande arten, följt av grågåsen.

      Förvaltning av gås

      Gäss bidrar till den biologiska mångfalden och är en naturupplevelse för många. De talrika flockarna kan dock ställa till med problem för lantbrukare då gässen betar på odlingsfält och därmed bidrar till skador på grödor. Under 2022 betalades det ut omkring 15,4 miljoner kronor till lantbrukare i ersättningar och bidrag kopplade till skador på grödor, en summa som har ökat i takt med att antalet gäss ökat. Det finns och forskas mycket omkring olika tekniker för att undvika och förekomma skador från gäss på åkermarker, såsom skrämsel, grödoval, avledningsåkrar samt jakt. 

      Allmän jakt är tillåtet på grågås, bläsgås och kanadagås under höst och vinter. Skyddsjakt får användas året om för att skydda grödor. Den vitkindade gåsen och sädgåsen får enbart jagas under skyddsjakt. Hur många gäss som skjuts årligen är svårt att uppskatta då rapporteringen är frivilligbaserad. Utifrån avskjutningsrapporteringen från jaktåret 2022/2023 skattades det att totalt omkring 38 000 gäss sköts i Sverige.

      Samarbete mellan länder

      Gäss rör sig över landgränser och kan befinna sig i olika länder under året. I och med det är det av stor vikt att den svenska förvaltningen samarbetar med andra länder och tar fram gemensamma förvaltningsplaner, statistik och kunskapsunderlag för arterna. Detta görs genom den internationella gåsplattformen European Goose Management Platform (EGMP) inom African Eurasian Waterbird Agreement (AEWA), ett organ inom de Förenta nationernas miljöprogram (UNEP). De flesta europeiska länder, liksom Sverige, är medlemmar i EGMP och samverkar för en hållbar och långsiktig förvaltning av de europeiska gåspopulationerna. 

       

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Levande sjöar och vattendrag
      • Myllrande våtmarker
      • Ett rikt växt- och djurliv

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket