Fjällräv, antal föryngringar i Sverige, Norge och Finland
Fjällräven är idag klassad som starkt hotad i Sverige och trots fredning sedan 1928 har arten haft svårt att återhämta sig. De senaste 10–15 åren visar dock att insatta åtgärder för att bevara fjällräven ger önskad effekt.
Föryngringarna speglar förekomsten och variationen av smågnagare
Under inventeringen 2024 bekräftades totalt 139 kullar inom den fennoskandiska fjällrävpopulationen, med 72 i Sverige, 64 i Norge och tre i Finland. Det totala antalet vuxna individer beräknas i och med det uppgå till 582 stycken. Den skandinaviska fjällrävspopulationen har totalt sett haft en mycket positiv utveckling sedan år 2000, då den beräknades uppgå till endast 40–60 vuxna individer. Resultatet från årets inventering är en ökning från förra året och innebär att det totala antalet fjällrävar i Fennoskandia har en fortsatt positiv trend. Det är ett tecken på att insatta åtgärder ger önskad effekt. I de områden där det inte varit särskilt hög förekomst av smågnagare i år har det fötts färre valpar, men att det trots allt har blivit kullar tyder på att stödutfodringen gör fjällräven mindre beroende av smågnagarår, förutsatt att utfodringen sker systematiskt. Resultatet visar också att fjällrävspopulationen i Fennoskandia fortfarande är i behov av bevarandeåtgärder för att stärka tillväxten av populationen. De flesta delpopulationerna i norr är fortsatt små och sårbara för olika situationer, såsom inavel och sjukdomar. Minskade avstånd mellan delpopulationer är då en önskvärd effekt av den ökande stammen, då det kan minska riskerna för sådana situationer.
Samverkan mellan Sverige, Norge och Finland
År 2015 tecknades en avsiktsförklaring gällande fjällräven mellan Miljödepartementet i Sverige och Klima- och miljødepartementet i Norge. Sedan 2023 finns det också en avsiktsförklaring ifrån Miljöministeriet i Finland som innebär att Finland numera också är delaktiga i övervakningen av och åtgärdsprogrammet för fjällräv.
Samarbetet går ut på att arbeta utifrån gemensam metodik och syftar till att få mer jämförbara data länderna emellan. Det ger en tydligare bild över hela den fennoskandiska populationen, vilket underlättar arbetet med att bevara fjällräven.
Därtill samarbetar också länderna med framställandet av den årliga inventeringsrapporten, som också Finland anslöt sig till redan 2022. I den redovisas resultatet för ländernas separata delpopulationer och den gemensamma fennoskandiska populationen.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Årliga inventeringar av fjällräv
Inventeringen görs årligen och går ut på att räkna antalet kullar (föryngringar). Den genomförs i två perioder under året, vintern och sommaren, och fyller två olika syften. På vintern besöks lyor för att undersöka om det finns tecken på aktivitet och på sommaren återkommer man till de lyor som har visat tycken på aktivitet under vintern, för att bland annat fastställa eventuella föryngringar och storlek på kullar.
För att en föryngring ska inkluderas i den årliga sammanställningen krävs det att observationen är bekräftad av fältpersonal. Den totala populationen vuxna fjällrävar (individer på ett år eller äldre) beräknas sedan med hjälp av en beståndsmodell som också fångar upp det troliga antalet individer som inte har observerats under själva inventeringen.
Koordineringen av inventeringen och sammanställningen av årsrapporten i Sverige utförs av Naturhistoriska riksmuseet på uppdrag av Naturvårdsverket. Fältarbetet utförs av både länsstyrelserna och personal kopplade till det forskningsprojekt som Stockholms universitet har arbetat med gällande fjällräv sedan många år tillbaka. Rapporten är således ett resultat som inkluderar både berörda länsstyrelsers och Stockholms universitets inventeringsresultat.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket