Fjällräv, antal föryngringar i Sverige, Norge och Finland

Granskad: ‎den ‎28‎ ‎februari‎ ‎2024

Fjällräven är idag klassad som starkt hotad i Sverige och trots fredning sedan 1928 har arten haft svårt att återhämta sig. De senaste 10–15 åren visar dock att åtgärder för att bevara fjällräven har gett önskad effekt.

      Färre föryngringar som resultat av lågt antal smågnagare 

      Under inventeringen 2023 bekräftades totalt 83 nya kullar inom den fennoskandiska fjällrävpopulationen, med 40 i Sverige, 39 i Norge och 4 i Finland. Minskningen från förra året, då det observerades totalt 164 kullar, är en direkt respons på den låga förekomsten av smågnagare under året, som är den viktigaste födokällan för fjällräven. Resultatet visar också att fjällrävspopulationen i Fennoskandia fortfarande är i behov av de bevarandeåtgärder som genomförs för att stärka tillväxten av populationen. 

      För 2023 beräknades antalet vuxna individer i Fennoskandia uppgå till 564, vilket är i linje med förra årets resultat på 559. Totalt sett har den skandinaviska fjällrävspopulationen haft en mycket positiv utveckling sedan år 2000, då den beräknades uppgå till endast 40–60 vuxna individer totalt.

      Samverkan mellan Sverige, Norge och Finland 

      År 2015 tecknades en avsiktsförklaring gällande fjällräven mellan Miljödepartementet i Sverige och Klima- och miljødepartementet i Norge. Sedan 2023 finns det också en avsiktsförklaring ifrån Miljöministeriet i Finland som innebär att Finland numera också är delaktiga i övervakningen av och åtgärdsprogrammet för fjällräv.

      Samarbetet går ut på att arbeta utifrån gemensam metodik och syftar till att få mer jämförbara data länderna emellan. Det ger en tydligare bild över hela den fennoskandiska populationen, vilket underlättar arbetet med att bevara fjällräven.

      Därtill samarbetar också länderna med framställandet av den årliga inventeringsrapporten, som också Finland anslöt sig till redan 2022. I den redovisas resultatet för ländernas separata delpopulationer och den gemensamma fennoskandiska populationen.

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Storslagen fjällmiljö
      • Ett rikt växt- och djurliv

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket