Miljökrav i myndigheters upphandlingar
Att myndigheter ställer miljökrav är ett viktigt bidrag för att minska konsumtionens miljöpåverkan. Upphandlingar med ställda miljökrav utgjorde 90 procent av det totala upphandlingsvärdet 2023.
Statliga myndigheter rapporterar både det totala upphandlingsvärdet och andelen med miljökrav. Upphandlingsvärdet varierar mellan åren, men andelen med miljökrav har överlag visat en positiv trend sedan 2012.
Totala upphandlingsvärdet och andelen med miljökrav har ökat
Det totala upphandlingsvärdet ökade med cirka 23 miljarder kronor jämfört med föregående år, till 149 miljarder kronor år 2023. Försvarets materielverk och Trafikverket har de största upphandlingsvolymerna. De står för 66 procent av upphandlingsvärdet för samtliga 187 myndigheter och har därmed stor påverkan på resultatet.
År 2023 utgjorde upphandlingar med ställda miljökrav 134 miljarder kronor vilket motsvarar 90 procent av det totala upphandlingsvärdet.
Möjligheten att ställa miljökrav kan vara olika beroende på typ av upphandling. Detta försvårar jämförelser mellan myndigheter och mellan åren.
Myndigheter ställer egna miljökrav vid avrop från ramavtal
I rapporteringen av 2023 års miljöledningsarbete har 24 myndigheter angett att de vid avrop mot statliga ramavtal har ställt egna miljökrav. Men frågan är frivillig att besvara så antalet kan vara större. Möjligheten att ställa miljökrav varierar beroende på typ av vara eller tjänst som upphandlas eller avropas. Det går inte alltid att vid avrop ställa egna miljökrav utöver de i ramavtalen, utan ramavtalets avropsordning styr förutsättningarna.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att organisationens miljömål uppnås.
I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.
Mer information
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Publikationer
Data till diagrammet baseras på myndigheternas inrapporterade uppgifter enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Datan är inte kvalitetssäkrad av Naturvårdsverket. Myndigheterna har olika förutsättningar för sitt miljöledningsarbete och har kommit olika långt. De har också olika tillvägagångssätt att följa upp och samla in uppgifter om myndighetens miljöprestanda. Uppgifterna kan därför vara uppmätta, uppskattade, schablonuträknade eller saknas helt.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Nationell lagstiftning
Europeisk lagstiftning
Internationella standarder
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket