Koldioxidutsläpp från myndigheters tjänsteresor och transporter
Koldioxidutsläppen från tjänsteresor har minskat med 7 procent från år 2023 till 2024 och utsläppen från långa flygresor minskade mest.
De totala koldioxidutsläppen ökade med 18 procent mellan år 2023 och 2024
De sammanlagda rapporterade utsläppen av koldioxid år 2024 är cirka 486 000 ton, vilket innebär en ökning med 18 procent sedan 2023. Kategorin maskiner och övriga fordon står för cirka 391 000 ton och har ökat med 26 procent under samma period. Denna kategori utgör 80 procent av de totala utsläppen från alla kategorier och kommer bland annat från fordon som används som arbetsredskap, exempelvis för patrullering, tillsyn samt byggnation och anläggning. En förklaring till ökningen är den ändrade reduktionsplikten från 1 januari år 2024.
Övriga utsläpp, som kommer från tjänsteresor, har minskat med 7 procent från år 2023 till totalt cirka 95 000 ton koldioxid år 2024, vilket är 32 procent lägre än år 2019. Utsläppen från långa flygresor har minskat mest, 8 procent, mellan åren.
Lika många digitala möten rapporterades år 2023 och 2024, 9,3 miljoner, och det är mer än dubbelt så många som åren innan pandemin. Skillnaden i koldioxidutsläpp per årsarbetskraft mellan myndigheter inom REMM (Resfria/digitala möten i myndigheter) och övriga myndigheter har också utjämnats. Resultatet indikerar nya normalnivåer för utsläpp från tjänsteresor och antal digitala möten.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att organisationens miljömål uppnås. I dag omfattas 186 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.
Mer information
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Publikationer
Relaterad statistik
Data till diagrammet baseras på myndigheternas inrapporterade uppgifter enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Datan är inte kvalitetssäkrad av Naturvårdsverket. Myndigheterna har olika förutsättningar för sitt miljöledningsarbete och har kommit olika långt. De har också olika tillvägagångssätt att följa upp och samla in uppgifter om myndighetens miljöprestanda. Uppgifterna kan därför vara uppmätta, uppskattade, schablonuträknade eller saknas helt.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Nationell lagstiftning
Europeisk lagstiftning
Internationella standarder
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket