Blyhalter i blod hos barn
Bly är en metall som finns naturligt i miljön, men är också en miljöförorening som förekommer i luft, mark, vatten och livsmedel.
Bly har använts under mycket lång tid i en mängd olika produkter, till exempel i vattenledningssystem, konservburkar och som färgpigment och har även tidigare använts som tillsatsämne i bensin. Hushållsapparater, mobiltelefoner, datorer, surfplattor, tv-spel och andra elektriska apparater kan fortfarande innehålla bly.
Bly kan skada nervsystemet redan vid mycket låga doser, och kan även ha andra hälsoeffekter. En person som är blyförgiftad får symtom från nervsystemet, såsom domningar, stickningar och balansrubbningar. Blyförgiftning kan även orsaka symtom från mag–tarmkanalen.
Bly har mätts i blod hos barn i södra Sverige sedan 1970-talet. Åtgärderna för att minska spridningen av bly har varit framgångsrika. Sannolikt har utfasningen av bly i bensin haft störst effekt. År 1978 var den genomsnittliga blodblyhalten hos en grupp sydsvenska skolbarn 50–70 µg/l. År 2019 var den 7 µg/l. Trenden är fortsatt minskande blyhalter i blod.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Källa: Nationell miljöövervakning. Hälsorelaterad miljöövervakning.
Senast uppdaterad: Mars 2019
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket