Zink, utsläpp till luft

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎december‎ ‎2023

Tidigare var industrin den enskilt största källan till utsläpp av zink (Zn) till luft i Sverige. Idag är förbränning av fasta biobränslen och inrikes transporter de största källorna till utsläpp av zink till luft.

      Utsläppen har mer än halverats sedan 1990

      Idag är utsläpp av zink till luft 68,5 ton. Det totala utsläppet har minskat med 64 procent sedan 1990 till följd av bättre reningsutrustning inom industrisektorn. Förbränning av fasta biobränslen inom el- och fjärrvärme, egen uppvärmning av bostäder och lokaler samt industri och inrikes transporter är nu de största källorna av zinkutsläppen till luft. Mellan 2021 och 2022 ökade utsläppen något.

      Utsläpp från industrin har minskat mest

      Idag sker cirka en fjärdedel, 24 procent, av utsläppen till luft av zink inom industrin, huvudsakligen järn- och stålindustri, metallindustri samt massa- och pappersindustri. Med hjälp av förbättrad reningsutrustning har utsläppen från sektorn minskat med 89 procent jämfört med 1990 års utsläppsnivå. Störst minskning skedde i järn- och stålindustri, metallindustri samt massa- och pappersindustri. Mellan 2021 och 2022 ökade utsläppen med drygt tre procent främst från järn- och stålindustri.

      Inrikes transporter är en stor källa till utsläpp av zink till luft

      Under 2022 stod inrikes transporter för nästan 29 procent av de totala zinkutsläppen, varav vägtrafiken är den största bidragande källan. Slitage partiklar av däck och bromsbeläggningar på bilar är orsaken till utsläppen. Partiklar med innehåll av bland annat zink frigörs från bromsbeläggen varje gång inbromsning sker och på så vis sprids zink till miljö. Utsläppen från inrikes transporter ökade med nästan 26 procent sedan 1990 på grund av ökat trafikarbete på de svenska vägarna.

      Även förbränning av biobränsle orsakar stora zinkutsläpp till luft

      Biobränslen innehåller små mängder zink som sprids till luften vid förbränning. Egen uppvärmning av bostäder och lokaler med vedeldning svarade för nästan 25 procent av zinkutsläppen år 2022. Sedan 1990 har utsläppen minskat något, ca tre procent.

      El- och fjärrvärmeproduktion stod för 19 procent av utsläppen av zink år 2022. Utsläppen har mer än fördubblats (108 procent) sedan 1990 till följd av ökad förbränning av fasta biobränslen inom branschen. Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med fyra procent.

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Mer information om utsläppsiffrorna

      De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.

      Läs mer