Svaveldioxid, utsläpp till luft

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎december‎ ‎2024

Utsläppen av svaveldioxid, SO2, har minskat kraftigt sedan 1990. Den främsta orsaken är övergången till bränsle med lågt svavelinnehåll.

      Kraftig minskning sedan 1990

      År 2023 var Sveriges sammanlagda utsläpp av svaveldioxid ca 14,5 tusen ton. Utsläppen har minskat kraftigt och är i dag drygt en tiondedel av 1990 års utsläpp.

      Nedfall av svavel påverkar hälsa och miljö

      Nedfall av svavel leder till försurning av mark och vatten. I områden med kraftig försurning påverkas känsliga djur och växter och då främst i sjöar och vattendrag. Svavelutsläppen påverkar även dricksvattnets kvalitet och skadar även kulturmiljöer då byggnader och hällristningar utsätts av korrosion på grund av svavlet.

      Utsläppen av svaveldioxid till luft i Sverige sker till största del genom förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja. Sverige påverkas mycket av intransport av svaveldioxid från andra länder och det är den främsta orsaken till tidigare decenniers försurning av mark och vatten i Sverige.

      De aggregerade utsläppen av svaveldioxid har minskat med ca 86 procent sedan 1990, främst från industrin, inrikes transporter, el- och fjärrvärme samt egen uppvärmning av bostäder och lokaler till följd av minskad användning av olja och kol samt installation av reningsutrustning. Utsläppen år 2023 var ca två procent lägre jämfört med året innan.

      Industrins utsläpp har minskat kraftigt

      Industrin stod år 2023 för ca 77 procent av de totala utsläppen av svaveldioxid till luft i Sverige. Utsläppen från förbränning och processer inom sektorn har minskat kraftigt, drygt 81 procent sedan 1990. Minskningen har bland annat skett genom att olja med hög svavelhalt ersatts av olja med låg svavelhalt samt ökad användning av biobränslen. Utsläppen år 2023 var nästan oförändrade jämfört med året innan.

      Under 2023 bidrog el- och fjärrvärmeproduktion med cirka 16 procent av utsläppet av svaveldioxid. Det största bidraget uppkommer genom förbränning av bränslen som innehåller svavel, till exempel biobränsle. Även förbränning av avfall, torv, kol och olja inom branschen är bidragande källor till utsläpp men i mindre omfattning. Utsläppen har minskat med nästan 85 procent sedan 1990. Mellan 2022 och 2023 minskade utsläppen med ca 13 procent till följd av minskad förbränning av fossila och fasta biobränslen inom branschen.

      Låga utsläpp från väg- och flygtrafik

      Inrikes transporter står för ca 2 procent av dagens utsläpp av svaveldioxid. Det har minskat med ca 97 procent sedan 1990 till följd av användning av bränslen till exempel bensin, dieselolja och flygfotogen med lägre svavelhalt.

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Mer information om utsläppsiffrorna

      De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.

      Läs mer