PCB, utsläpp till luft
Industrin svarar för den största delen av utsläpp av PCB till luft. Utsläppen har varit i stort sett oförändrade sedan 1990.
Idag uppskattas de totala utsläppen av PCB till luft i Sverige till cirka 8,4 kilogram. Järn- och stålindustrin inklusive pelletsproduktionen av järnmalmskoncentrat är den enskilt största källan av PCB till luft i Sverige.
PCB har hälsoskadliga effekter på människor och miljö
Polyklorerade bifenyler (PCB) är ett samlingsnamn för en grupp svårnedbrytbara organiska ämnen som innehåller olika mycket klor. PCB är miljögifter och har hälsoskadliga effekter på djur och människor och enligt Stockholmskonventionen ska det elimineras.
PCB har tillverkats industriellt i världen sedan mitten av 1900-talet och använts främst som isolering i transformatorer och elektriska utrustningar, smörjmedel, hydraulolja samt som fogmassa och färg. PCB bildas även oavsiktligt vid vissa termiska processer inom industrin och vid förbränning.
Stora utsläpp från järn- och stålindustri
Industrin är den största källan till PCB-utsläpp till luft i Sverige och svarade för nästan 93 procent av de totala utsläppen år 2023. Största delen av utsläppen härstammar från järn- och stålproduktion samt pelletsproduktion, som sammanlagt stod för cirka 78 procent av sektorns utsläpp. Mineralindustrin, framför allt cementindustrin och förbränning inom gruvindustrin svarade för cirka nio respektive sex procent av sektorns utsläpp år 2023.
Sedan 1990 har PCB-utsläppen från tillverkningen av järnmalmspellets ökat kraftigt med 80 procent till följd av ökad produktion. Utsläppen från massa- och pappersindustrin samt mineralindustrin (cement-, kalk- och gipstillverkning) har minskat med drygt 99 respektive 66 procent sedan 1990. Minskningen har troligen skett på grund av tillämpning av bästa tillgängliga teknik inom sektorn. Mellan 2008 och 2009 minskade utsläppen kraftigt då produktionen minskade på grund av finanskrisen. Under år 2023 minskade utsläppen från hela industrisektorn med ca två procent jämfört med året före främst från järn- och stålindustri och mineralindustri.
Även el- och fjärrvärmeproduktion orsakar utsläpp av PCB
El- och fjärrvärmeproduktion är en liten källa till utsläpp av PCB till luft i Sverige. Sektorn stod för lite över fem procent år 2023. Jämfört med 1990 har utsläppen ökat med ca 800 procent. Ökningen är till följd av ökad förbränning av fasta biobränslen inom branschen.
Övriga små källor till PCB-utsläpp till luft i Sverige är inrikes transporter, förbränning av farligt avfall, egen uppvärmning av bostäder och lokaler samt arbetsmaskiner.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Underlag till Sveriges rapportering av luftföroreningar till EU och FN:s luftvårdskonvention (CLRTAP) 2025. Underlagen är framtagna av SMED.
Metodik: Se Informative Inventory Report.
Nästa uppdatering: December 2025.
Statistikens kvalitet
En utförlig beskrivning av statistiken finns i kvalitetsdeklarationen.
Kvalitetsdeklaration – Utsläpp av luftföroreningar (pdf)
Utsläpp av luftföroreningar – detaljerad statistik och dokumentation (scb.se)
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Detaljerade uppgifter om utsläppen hittar du i SCB:s Statistikdatabas:
Utsläpp av luftföroreningar (scb.se)
För information om statistikens indelning, se excelfilen:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mer information om utsläppsiffrorna
De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.