PAH, utsläpp till luft

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎december‎ ‎2023

Egen uppvärmning med ved och pellets i bostäder och lokaler står för den största delen av de svenska utsläppen av PAH till luft.

      Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, är en grupp av flera hundra enskilda kemiska ämnen. Många PAH-föreningar är cancerframkallande eller kan orsaka skador på arvsmassan.

      Utsläppen har mer än halverats sedan 1990 främst från industrin och egen uppvärmning av bostäder och lokaler. Detta beror på att reningen av rökgaser förbättrats och att individuell uppvärmning ersatts av fjärrvärme och andra uppvärmningsformer.

      PAH bildas oavsiktligt vid förbränning och i industriprocesser. Här redovisas PAH1–4, det vill säga summan av de fyra ämnena som anses mest hälsofarliga:

      • bens(a)pyren
      • bens(b)fluoranten
      • bens(k)fluoranten
      • indeno(1,2,3-cd)pyren.

      Utsläppen av PAH har minskat kraftigt sedan 1990

      Utsläppen av PAH har minskat från nästan 20 ton år 1990 till under 7 ton år 2022, en minskning med två tredjedelar. Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med ca 5 procent.

      Vedeldning är en av de största utsläppskällorna till PAH

      Den största källan till utsläpp av PAH till luft i Sverige är egen uppvärmning med ved i bostäder, jord- och skogsbruksfastigheter samt kommersiella och offentliga lokaler. Förbränning av fasta biobränslen, till exempel ved, flis och pellets, stod för cirka 77 procent (eller drygt fem ton) av utsläppen 2022.

      Utsläppen av PAH från egen uppvärmning har minskat med 62 procent sedan 1990. Det beror framför allt på en övergång från uppvärmning med oljepannor till fjärrvärme, värmepumpar samt ökad eldning av biobränslen. Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med fem procent främst från  uppvärmning av bostäder.

      Bens(a)pyren, utsläpp till luft från småskalig vedeldning

      Industrins utsläpp har minskat stort

      Industrin är den näst största källan för utsläpp av PAH varav den allra största andelen kommer från järn-och stålindustrin. År 2022 svarade sektorn för cirka 16 procent av totalen där kommer största delen från processutsläpp stålproduktion. Utsläppen har minskat med drygt 80 procent sedan 1990 till följd av att striktare regler införts för industriutsläpp samt tillämpning av nya tekniker inom industrin.

      Aluminiumfabriken i Sundsvall – ett gott exempel

      Ett gott exempel på denna utveckling är aluminiumfabriken Kubal utanför Sundsvall. Den var tidigare den största enskilda utsläppskällan av PAH. Tack vare ändrade produktionsmetoder är utsläppen från och med år 2009 nära noll.

      Förbränning av fasta biobränslen

      Inom el- och fjärrvärmeproduktionen är det framför allt förbränning av fasta biobränslen som orsakar utsläpp av PAH till luft. En ökad förbränning av biobränsle har lett till att utsläppen har tredubblats sedan 1990. Sektorn stod för cirka fem procent av de totala utsläppen 2022. Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med 4 procent till följd av minskad förbränning av bl a fossila bränslen och energitorv samt fasta biobränslen inom branschen.

      Även inrikes transporter bidrar med PAH-utsläpp till luft

      Inrikes transporter orsakar litet utsläpp av PAH och svarade år 2022 för drygt en procent (ca 85 kilogram) av de totala utsläppen. Utsläppen har minskat med 63 procent sedan 1990 till följd av att katalysatortekniken i bilarna minskar utsläppen.

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Frisk luft

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Mer information om utsläppsiffrorna

      De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.

      Läs mer