Ammoniak, utsläpp till luft
Jordbruket svarar för den största delen av ammoniakutsläpp till luft i Sverige.
Utsläppen av ammoniak (NH3) till luft var 51 000 ton 2022. Det är ca 15 procent lägre än 1990. Utsläppen år 2022 var nästan oförändrade jämfört med året innan.
Ammoniak bidrar till bland annat försurning, övergödning och bildar hälsoskadliga partiklar. Utsläpp av ammoniak till luft uppstår framför allt vid hantering och spridning av stallgödsel samt användning av mineralgödsel inom jordbruket, men kan även bildas som en biprodukt i katalysatorer hos fordon och även vid bränsleförbränning och olika processer inom industrin samt skogbränder
Jordbruket är den dominerande källan till utsläpp av ammoniak
I Sverige stod jordbruket år 2022 för 90 procent av ammoniakutsläppen till luft och resten kom bland annat från avfallssektorn, industrin och transporter. Hur stora utsläppen blir inom jordbruket avgörs till exempel av antalet djur, hur gödseln lagras, sprids och lagringstid samt användning av mineralgödsel som innehåller kväve. Inom jordbruket svarade lagring och betesdjurens gödsel samt spridning av stallgödsel på åkermark för drygt 78 procent av utsläpp av ammoniak år 2022.
Användning av mineralgödsel som innehåller kväve inom jordbruket stod för ca 8 procent av ammoniakutsläppen år 2022. Det har minskat med en tredjedel sedan 1990 till följd av minskad försäljning och användning av mineralgödsel. Mellan 2021 och 2022 minskade utsläppen med 13 procent.
De aggregerade utsläppen av ammoniak från jordbruket var ca 15 procent lägre år 2022 jämfört med 1990. Minskningen beror framför allt på att antalet mjölkkor och svin minskat under perioden samt att lagring av gödsel och produktionen inom jordbruket har förbättrats. En ökad import av till exempel mjölk och mejeri- och köttprodukter medför att en ökande andel av utsläppen sker i andra länder.
Industrin och inrikes transporter svarade för ca tre procent vardera av de totala utsläppen år 2022 där pappers- och massaindustrin samt bensinbilar utrustade med katalytiska avgasrening är de dominerande källorna för ammoniakutsläpp.
Utsläpp från avfallssektorn stod för mindre än fyra procent av de totala utsläppen år 2022 och kommer framför allt från biologisk behandling av fast avfall och mekanisk avvattning av rötslam samt husdjur och utsläppstrenden är ökande.
RELATERADE MILJÖMÅL
- Frisk luft
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Underlag till Sveriges rapportering av luftföroreningar till EU och FN:s luftvårdskonvention (CLRTAP) 2024. Underlagen är framtagna av SMED.
Metodik: Se Informative Inventory Report.
Nästa uppdatering: December 2024.
Statistikens kvalitet
En utförlig beskrivning av statistiken finns i kvalitetsdeklarationen.
Kvalitetsdeklaration – Utsläpp av luftföroreningar (pdf)
Utsläpp av luftföroreningar – detaljerad statistik och dokumentation (scb.se)
RELATERADE MILJÖMÅL
- Frisk luft
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Detaljerade uppgifter om utsläppen hittar du i SCB:s Statistikdatabas:
Utsläpp av luftföroreningar (scb.se)
För information om statistikens indelning, se excelfilen:
RELATERADE MILJÖMÅL
- Frisk luft
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mer information om utsläppsiffrorna
De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.