Svaveldioxid i urban bakgrund och gaturum (98-percentil för timmedelvärden)

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎september‎ ‎2024

Tack vare minskade utsläpp har halterna av svaveldioxid minskat kraftigt de senaste decennierna. De uppmätta halterna ligger nu mycket långt under miljökvalitetsnormerna (MKN).

      Halterna långt under miljökvalitetsnormen

      Minskade utsläpp har förbättrat luftkvaliteten

      Utsläppen av svaveldioxid från energiproduktion, uppvärmning och industriprocesser, har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Det är framför allt en följd av sänkt svavelinnehåll i bränslen, internationella överenskommelser om minskade utsläpp samt en omstrukturering av industrin, som gett positiva resultat.

      Halterna av svaveldioxid i luften har sjunkit kraftigt (med mer än 90 procent jämfört med under 1960- och 1970-talen) och ligger nu långt under miljökvalitetsnormerna, MKN, för timme och dygn. Ett undantag noterades under 2019–2020 i Säffle där en enskild industriverksamhet bidrog till periodvis mycket höga timmedelvärden, verksamheten har nu dock upphört. 

      Industrin största utsläppskällan i Sverige

      Industrin är den största utsläppskällan för svaveldioxid i Sverige, men utgör idag nationellt sett en femtedel av utsläppsnivåerna på 1990-talet. Lokalt påverkas halterna dock främst av sjöfarten, i farleder och hamnstäder. Sedan SECA-avtalet trädde i kraft 2015, med begränsning av svavelinnehåll i fartygsbränsle, har halterna dock minskat.

      Högre halter ger negativa hälsoeffekter

      Förhöjda halter av svaveldioxid kan ge hälsoeffekter, främst genom irritation av luftvägarna.

      Idag är halterna i svenska tätorter så låga att de inte ger upphov till några hälsoproblem.