Svaveldioxid i regional bakgrund (årsmedelvärden)
Tack vare minskade utsläpp har halterna av svaveldioxid minskat kraftigt de senaste decennierna. De uppmätta halterna är nu mycket låga. Halterna är fortfarande något högre i södra Sverige jämfört med i norr.
Mycket låga halter
Sedan början av 1990-talet har halterna av svaveldioxid i regional bakgrund minskat med upp till 90 procent och är idag väldigt låga. Årsmedelhalten av svaveldioxid utgör mindre än fem procent av miljökvalitetsnormen för skydd av ekosystem.
Halterna är fortfarande något högre i södra Sverige jämfört med i norr. Den högsta belastningen observeras vid Ottenby på Öland och Hoburgen på Gotland, något som framförallt beror på sjöfarten i Östersjön.
Minskade utsläpp har förbättrat luftkvaliteten
Utsläppen av svaveldioxid från produktion av energi, uppvärmning och industriprocesser, har minskat kraftigt sedan 1970-talet. Det är framför allt en följd av sänkt svavelinnehåll i bränslen, internationella överenskommelser om minskade utsläpp samt en omstrukturering av industrin.
De minskade utsläppen har resulterat i att halterna av svaveldioxid i luft minskat kraftigt under de senaste decennierna, men återhämtningen i naturen tar lång tid.
Utsläpp av svaveldioxid ger upphov till sur nederbörd som skadar skogsmark, sjöar och vattendrag, så kallad försurning, som fortfarande räknas som ett stort miljöproblem i Sverige. Svaveldioxid kan även orsaka korrosion och nedbrytning av kulturföremål.
Förhöjda halter av svaveldioxid kan ge hälsoeffekter, främst genom irritation av luftvägarna.
Industrin största utsläppskällan i Sverige
Industrin är den största utsläppskällan för svaveldioxid i Sverige, men utgör idag nationellt sett en femtedel av utsläppsnivåerna på 1990-talet. Lokalt påverkas halterna dock främst av sjöfarten, i farleder och hamnstäder. Sedan SECA-avtalet trädde i kraft 2015, med begränsning av svavelinnehåll i fartygsbränsle, har halterna dock minskat. Detta kan exempelvis noteras vid de kustnära stationerna på Öland och Gotland.
Data för regional bakgrund är framtagna inom ramen för den nationella miljöövervakningen som finansieras av Luftenheten på Naturvårdsverket.
Resultat från kalenderår med ≥310 mätdygn på respektive station ingår i diagrammet.
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft. Mer data kan hämtas via datavärden:
Datavärdskap för luftkvalitet på SMHI:s webbplats
Nästa uppdatering av diagrammet sker hösten 2025.
I ”Nationell luftövervakning – Sakrapport med data från övervakning inom Programområde Luft t.o.m. 2021” redovisas de samlade resultaten från den nationella miljöövervakningen av huvudsakligen regional bakgrund till och med 2021. (Utförare: IVL Svenska Miljöinstitutet AB, ACES Stockholms universitet, SLU och SMHI).
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och hur luftkvaliteten kontrolleras.