Kvävedioxid den senaste månadens dygnsmedelvärden (preliminär statistik)
Halterna av kvävedioxid kontrolleras i ett stort antal svenska tätorter med avancerade mätinstrument som kan leverera timmedelvärden. Sådana data kallas för realtidsdata. Realtidsdata kan användas för att beräkna preliminär statistik. Dygnsmedelvärden är relevant för jämförelse med miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid.
Kvävedioxid är en av de viktigaste luftföroreningarna i Sverige och orsakar negativa hälsoeffekter. Utsläppen kommer huvudsakligen från vägtrafik och förbränning. I Sverige har både miljökvalitetsnormer och preciseringar av miljökvalitetsmålet Frisk luft fastställts. Miljökvalitetsnormerna har ett gränsvärde för kvävedioxid som avser dygnsmedelvärden.
Miljökvalitetsnormer för kvävedioxid
Preciseringar av miljökvalitetsmålet Frisk luft (sverigesmiljomal.se)
Diagrammet visar preliminära dygnsmedelvärden för kvävedioxid som beräknas för den senaste månaden för alla stationer som rapporterar data till Naturvårdsverkets datavärd i realtid.
Om preliminär statistik
De data som visas i diagrammet är preliminära värden. Eftersom data skickas direkt från mätinstrumentet har de inte granskats eller kvalitetssäkrats. Det innebär att data kan ändras eller, i värsta fall, underkännas och bli betraktade som ogiltiga. Ibland kan även negativa värden redovisas, vilket oftast beror på osäkerheter i mätinstrumenten och att data inte har hunnit kvalitetssäkras.
Preliminär statistik ska därför användas med försiktighet. De officiella resultaten från kontroll av luftkvalitet är de kvalitetssäkrade data som årligen i mars rapporteras till Naturvårdsverkets datavärd. Kvalitetssäkrade data publiceras oftast till sommaren året efter att de uppmätts.
Det är också viktigt att påpeka att bara för att data från en viss kommun eller region inte presenteras här, betyder det inte nödvändigtvis att luftkvalitet inte kontrolleras i kommunen eller regionen. Vissa mätmetoder kräver analys av proverna på laboratorium och möjliggör därför inte rapportering av data i realtid. Många kommuner och regioner i Sverige har relativt god luftkvalitet och har därför inte heller krav på att mäta luftkvaliteten kontinuerligt. Istället kan luften kontrolleras genom skattningar eller modellberäkningar. Alla kommuner som mäter kontinuerligt med metoder som kan redovisa realtidsdata har inte heller anslutit sig till det nationella systemet ännu.
Redovisade data är framtagna av respektive kommun i enlighet med bestämmelserna i luftkvalitetsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet.
Luftkvalitetsförordning (2010:477) (riksdagen.se)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9)
Rapportering av data – nationellt samt inom EU
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft.
Ett gemensamt indataformat har tagits fram för rapportering av data i realtid till datavärden. För att data ska kunna tillgängliggöras via datavärden och presenteras på denna sida, krävs att data rapporteras enligt detta format.
Överföringsformat Luftkvalitetsdata i NRT_v1.6.docx
Exempel CSV-fil:
1080_3123_5_20240328_151200.csv (OBS! Öppna i programmet ”Anteckningar”, inte i Excel)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9) kräver att kommunerna rapporterar in realtidsdata från sina kontinuerliga mätningar till datavärden för luft. Som EU-medlemsland har Sverige en skyldighet att rapportera dessa realtidsdata till EU.
Data som rapporteras till datavärden i realtid tillgängliggörs även via en typ av webbtjänst som kallas för ett API (”Application Programming Interface”). API:er finns i form av en så kallad ”Sensor Observation Service” (SOS) och ett REST-API. Sådana API:er används av flera andra EU medlemsländer för tillgängliggörande av miljödata.
Andra presentationer av dessa realtidsdata
De realtidsdata som tillgängliggörs via de nationella webbtjänsterna och som presenteras här, presenteras även på följande webbsidor:
LuftWebb med ett svenskt luftkvalitetsindex (smhi.se)
Kvalitetssäkrade data
De data som visas i diagrammet är preliminära värden, eftersom de inte har hunnit kvalitetssäkras innan publiceringen. Kvalitetssäkrade data från föregående års mätningar rapporteras av kommunerna till datavärden för luft varje år senast den 31 mars.
Kvalitetssäkrade data presenteras av Naturvårdsverket på webbsidorna Luften i Sverige
Kvalitetssäkrade data kan även hämtas via datavärden för luft på SMHI:s webbplats
Eftersom datavärden genomför de sista stegen av kvalitetskontroll på data, är kvalitetssäkrade data oftast inte klara för publicering förrän på sommaren året efter att de uppmätts.