Partiklar (PM2,5) halter i luft i urban bakgrund (årsmedelvärden)
Endast ett fåtal platser har långa mätserier av PM2,5 i urban bakgrund. Trenden visar en svag minskning i halterna över längre tid.
Få mätserier och svagt minskande trend över längre tid
Långa mätserier av PM2,5 finns endast från ett fåtal mätplatser i Sverige, till exempel i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. De längsta mätserierna uppvisar en svagt minskande trend. De flesta mätningarna av PM2,5 görs i gaturum, det här diagrammet visar de mätningar som har gjorts i urban bakgrund.
Miljökvalitetsmålets precisering klarades i samtliga kommuner som mätt PM2,5.
Partiklar ett stort hälsoproblem
När människan andas in partiklar passerar en stor del av dem som är mindre än 10 μm i diameter (PM10) ner till lungorna. Partiklar är därför en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.
Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Det beräknas bidra till i genomsnitt flera månaders förkortad livslängd i Sverige.
Tätortens luftföroreningar, samt specifikt dieselavgaser, har av International Agency for Research on Cancer, IARC, klassats som cancerframkallande för människor. Partiklar i tätortsluften är bärare av många cancerframkallande och skadliga ämnen.
Vägtrafik och energiproduktion viktiga utsläppskällor
Partikelfraktionen PM2,5 (partiklar mindre än 2,5 μm i diameter), som utgör en del av PM10, härrör i högre grad än PM10 från förbränningsprocesser till följd av fordonstrafik och energiproduktion.
Även långdistanstransporten av partiklar är av stor betydelse för förekomsten av PM2,5. Det gäller särskilt i södra Sverige, vilket medför att halterna av PM2,5 i urban bakgrundsluft också är avsevärt högre där jämfört med i den norra delen av landet.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Redovisade data för tätorterna är framtagna av respektive kommun, med undantag för de nationella mätningar av PM2,5 som sker i urban bakgrund i Burlöv, Stockholm och Umeå i syfte att följa upp exponeringsminskningsmålet enligt 20 § luftkvalitetsförordningen (2010:477).
Luftkvalitetsförordning (2010:477) (riksdagen.se)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9)
Rapportering och uppdatering
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft.
- Kommunerna rapporterar data till datavärden varje år senast den 31 mars.
- Nästa diagramuppdatering: hösten 2025.
Mer data kan hämtas via datavärden:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Det mesta du behöver veta om partiklar i luft
Partiklar finns i all luft vi andas och kan påverka människors hälsa. I den här rapporten har vi samlat kunskap om partiklar, hur de påverkar oss och hur vi väljer rätt åtgärder.