Kolmonoxid i gaturum och urban bakgrund (årsmedelvärde och max åttatimmarsmedelvärde)
Genom effektiv avgasrening har halterna av kolmonoxid minskat kraftigt. De uppmätta värdena ligger nu långt under miljökvalitetsnormen (MKN) med undantag för en gata i Stockholm.
Generellt låga halter
Effektiv avgasrening, främst införandet av katalysatorer på personbilar i slutet av 1980-talet, har kraftigt begränsat utsläppen av kolmonoxid i tätorter. Halterna är generellt mycket låga och utgör i storleksordningen 10–20 procent av miljökvalitetsnormen (MKN).
Överskridande i samband med motorparad
Överskridanden av det glidande åttatimmarsmedelvärdet har uppmätts i gaturum på Sveavägen i Stockholm under flera år. Dessa har alla inträffat under en dag i augusti då en årligen återkommande motorparad med äldre bilar (utan katalysatorer) går genom stan.
Trafik den främsta utsläppskällan
Utsläpp av kolmonoxid härrör främst från trafiken. I viss mån bidrar även ofullständig förbränning vid energiproduktion och uppvärmning.
Tidigare kunde det, särskilt under rusningstrafik i de större städerna, förekomma haltnivåer över nuvarande MKN (10 mg/m3, som högsta glidande åttatimmarsmedelvärde under ett dygn).
Genom effektiv avgasrening har utsläppen minskat kraftigt, och i svenska tätorter är halterna av kolmonoxid i utomhusluften idag så låga att de inte bedöms medföra några hälsoeffekter.
Kontinuerliga mätningar har sedan 2017 enbart genomförts i Stockholm och i Malmö.
Negativa hälsoeffekter
Kolmonoxid hämmar blodets förmåga att transportera syre till kroppens vävnader, och höga halter kan ge effekter på hjärt-kärlsystemet och hjärnan.
Redovisade data är framtagna av respektive kommun i enlighet med bestämmelserna i luftkvalitetsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9). Resultat från kalenderår med ≥310 mätdygn på respektive station ingår i diagrammet. Dessa mätningar uppfyller datakvalitetsmålen i NFS 2019:9 vad gäller tidstäckning och datafångst för kontinuerliga mätningar av kolmonoxid.
Luftkvalitetsförordning (2010:477) (riksdagen.se)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9)
Rapportering och uppdatering
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft.
- Kommunerna rapporterar data till datavärden varje år senast den 31 mars.
- Nästa uppdatering hösten 2025.
Mer data kan hämtas via datavärden:
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och hur luftkvaliteten kontrolleras.