Kolmonoxid i gaturum och urban bakgrund (årsmedelvärde och max åttatimmarsmedelvärde)

Granskad: ‎den ‎29‎ ‎augusti‎ ‎2024

Genom effektiv avgasrening har halterna av kolmonoxid minskat kraftigt. De uppmätta värdena ligger nu långt under miljökvalitetsnormen (MKN) med undantag för en gata i Stockholm.

      Generellt låga halter

      Effektiv avgasrening, främst införandet av katalysatorer på personbilar i slutet av 1980-talet, har kraftigt begränsat utsläppen av kolmonoxid i tätorter. Halterna är generellt mycket låga och utgör i storleksordningen 10–20 procent av miljökvalitetsnormen (MKN).

      Överskridande i samband med motorparad

      Överskridanden av det glidande åttatimmarsmedelvärdet har uppmätts i gaturum på Sveavägen i Stockholm under flera år. Dessa har alla inträffat under en dag i augusti då en årligen återkommande motorparad med äldre bilar (utan katalysatorer) går genom stan.

      Trafik den främsta utsläppskällan

      Utsläpp av kolmonoxid härrör främst från trafiken. I viss mån bidrar även ofullständig förbränning vid energiproduktion och uppvärmning.

      Tidigare kunde det, särskilt under rusningstrafik i de större städerna, förekomma haltnivåer över nuvarande MKN (10 mg/m3, som högsta glidande åttatimmarsmedelvärde under ett dygn).

      Genom effektiv avgasrening har utsläppen minskat kraftigt, och i svenska tätorter är halterna av kolmonoxid i utomhusluften idag så låga att de inte bedöms medföra några hälsoeffekter.

      Kontinuerliga mätningar har sedan 2017 enbart genomförts i Stockholm och i Malmö.

      Negativa hälsoeffekter

      Kolmonoxid hämmar blodets förmåga att transportera syre till kroppens vävnader, och höga halter kan ge effekter på hjärt-kärlsystemet och hjärnan.